03/23/11 21:46
(http://ruslantrad.com/)

Публикация във Foreign Policy: Няколко арабски блога, които може да следите

Публикацията ми в блога на Foreign Policy тази седмица е посветена на арабските блогове, истински герои в арабските протести. Идеята всъщност дойде на моя приятел Димитър Бечев (от European Council on Foreign Relations), който искаше да представим няколко сайта, които могат да представляват интерес на читателите. Избрах тези, които се следят много, като разбира се, те са само малка част от всички блогове. Адресите, които съм представил са и в личния ми рийдър, като ги следя постоянно. Цялата публикация - тук.

Egyptian Chronicles. Сайтът е базиран в Кайро, Египет и се поддържа от Зейнаб Мохамед. Тя е активистка за човешки права, както и участник в про-демократичните протести в Египет. Блогът й се следи много в Египет, както и извън страната. Често е цитиран в медии, като британското издание Guardian. Egyptian Chronicles зае особено място в отразяването на борбата на египтяните срещу Хосни Мубарак, като се качват видео файлове, публикации от вътрешността на страната и постинги в подкрепа на останалите арабски протести.

Saudi Jeans. Поддържан от Ахмед Ал Омран, един от най-репресираните саудитски блогъри и активисти. Заради публикацията си “10 души, които не искам да срещна в Саудитска Арабия” е задържан и вкаран в ареста. Saudi Jeans стартира през 2004 г. и съдържа новини, анализи, доклади за човешки права в С. Арабия. Ценен източник за събитията в кралството, като авторът пише и за глобалния активистки сайт Global Voices.

Qifa Nabki. Блог, поддържан от няколко души от Ливан и Сирия. Страницата стартира под ръководството на Елиас Муханна, ливански журналист, който пише за The Nation, Foreign Policy, The Guardian, The National, Mideast Monitor, World Politics Review, Bidoun, и Transition и цитиран в издания, като The New York Times, The Washington Post, The Financial Times, The Los Angeles Times, National Public Radio, The Christian Science Monitor, Slate и Al-Jazeera. Qifa Nabki е може би най-известният блог за политика от Ливан и Сирия.

Arabist. Поддържан от Стив Нигъс и Исандър Ел Имрани, с приоритет Египет и Ирак. Стив Нигъс е журналист и коментатор, специализиран по проблемите на Египет и Ирак. Между 2004 и 2008 е кореспондент на Financial Times в Ирак и е работил в  Institute of War & Peace Reporting от 2003 до 2004 г. работи и живее в Египет в годините 1993-2003, където е редактор на Cairo Times, което неимоверно се отразява на познанията му за региона на Близкия изток. Негов колега в блога Arabist е Исандър Ел Имрани, един от най-цитираните журналисти от Египет. Той е роден в Рабат, Мароко, но от 2000 г. живее в Кайро. коментарите му са свързани главно с района на Северна Африка, като често пише публикации за  The Economist, Foreign Policy, The National и Bidoun. Има своя колонка в най-продавания в Египет вестник, al-Masri al-Youm и е коментатор в Al Jazeera.

The Moor Next Door. Един от най-цитираните и коментирани блогове, отнасящи се за Северна Африка. Авторът, който не е посочил име, е студент по политически науки. Чрез блога си цели да изследва политиката в Северна Африка и Магреба, да се постигне по-добро разбиране на политическите и икономически процеси в този район. Блогът е цитиран в издания, като Foreign Policy, Inter Press Service, World Soccer, Guardian, Zenith Online, North Jersey Herald, La Grande Époque и El Diario Vasco.
The Black Iris. Най-четенията блог, отнасящ се за Йордания. Авторът му Насим Тарауна. Публикациите в блога му са специализирани за Йордания, включващи анализи и коментари на събития в кралството, както и актуални новини. Стилът му, който включва виждането на един гражданин на столицата Аман, прави The Black Iris много полезен и приятел блог, ако се интересувате от случващото се в Йордания.

Sabbah Report. Блогът е създаден от палестинеца Хайсам Сабах и спокойно може да се каже, че е един от най-посещаваните и големи арабски блогове, както и един от най-старите – стартира през 1999 г. Негова област саПалестина и Израел, а анализи от блога често са цитирани в западни медии. Последно посещава Палестина през 1986 г., когато му е забранено да влиза в страната. Оттогава той живее в Бахрейн, където е главен мениджър в телекомуникационната компания Zain Bahrain. Към момента за блога пишат над 30 автора, чиито списък може да видите в сайта. Има интервю на български език, което може да прочетете в блога Intidar.

Публикувана на 03/23/11 21:46 http://ruslantrad.com/?p=8340
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване