06/24/11 05:59
(http://asenov2007.wordpress.com/)

АХИЛ ПАК НЕ МОЖЕ ДА НАДБЯГА КОСТЕНУРКАТА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!  

/Фили/ Бившият български еврокомисар Меглена Кунева публично обяви кандидатурата си за президентските избори през тази есен и представи платформа за приоритетите си като държавен глава. Като основни в нея тя посочва четири направления на дейността си – справедлив правов ред, икономически просперитет, духовно и физическо здраве на нацията и достойно място на България в света.

На въпрос дали ще търси евентуални промени в Конституцията по отношение на президентските правомощия, Кунева се обяви за запазване на статуквото. Според нея някакви баланси между властите вече има постигнати, а подобен тежък дебат и промяна на тези баланси в момента изглежда безперспективен или направо излишен, доколкото страната е изправена пред по-съществени предизвикателства.

Кунева се обяви още за прозрачност и граждански контрол върху дейността на президента, включително върху назначенията на ключови фигури в съдебната система, които пряко зависят от президентската институция.   

Официално Меглена Кунева влиза в предизборната надпревара като независим кандидат, макар подкрепата за нея от партия НДСВ на бившия български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски да е повече от очевидна. Основни фигури в инициативния комитет са някогашни депутати от НДСВ, кампанията и се организира и провежда от Института за модерна политика, оглавяван от Борислав Цеков, една от ключовите фигури в ръководството на царската партия, а шеф на предизборния щаб е бившият жълт депутат Владимир Дончев. Все още обаче обект на залагане сред анализаторите в България е дали и доколко тази независима компания около Меглена Кунева ще успее да получи подкрепа от някоя от по-големите партии, защото без такава подкрепа тя няма реални шансове за успех. 

- Пламен, самата кандидатура на Меглена Кунева не е новина, но обявяването и в този момент не дава ли за нея сериозни предимства пред все още неизвестните кандидати на най-големите партии в България – управляващата ГЕРБ и опозиционната БСП? 

- Само преди два дни, веднага след като обяви президентската си платформа, Фили,  Меглена Кунева беше на публична среща в Пловдив, но не видях по този повод в града да премина някаква по-особена тръпка, да имаше всенародни тържества или да възникнаха някакви нови положителни вълнения сред гражданството.

Доколкото лично познавам част от хората, които бяха специално поканени в местния комитет за подкрепа на Кунева и отидоха на тази среща, това са хора повратливи, с нестабилни, лесно променящи се през годините политически ориентации, насочени най-вече по посока на това бързо да се изкара някой лев – и в икономически, и в политически смисъл.

Разбира се, както казах, това са лични впечатления. В чисто политически план смятам, че самото обявяване на кандидатурата на Меглена Кунева не донесе за нея повече дивиденти, отколкото нормално събираше всеки ден в досегашната си неофициална кампания, умело водена през последните няколко месеца. 

- Защо, обикновено подобни ключови моменти се използват добре от PR екипите. Това пропуск на нейния предизборен щаб ли е или има други причини? 

- В кандидатурата на Меглена Кунева има заложено едно базисно противоречие, Фили, което неизбежно се отразява и ще се отразява сега върху кампанията, а по-късно, ако тя евентуално стане президент – ще се отрази и върху нейната дейност като държавен глава. Най-общо казано, то се състои в следното – Кунева е системен политически играч, който се опитва да се представи пред публиката за несистемен. 

- Какво всъщност означава това? 

- Означава, че тя е част от статуквото, част от тъй наречената “българска политическа класа”, но за нуждите на кампанията се опитва да играе ролята на нещо различно, нещо външно, нещо, което идва от Европа с друг вид опит, маниер, манталитет и мислене, различни от тези на нормалните български политици. 

- А не е ли така? Меглена Кунева имаше успешна кариера като главен преговарящ на България с ЕС, после като еврокомисар с ресор – защита на потребителите….. 

- Това е лустрото, Фили, точно то и дава възможност да се опитва да играе тази игра, за която говоря. Разбира се, Меглена Кунева е една безспорно интелигентна и красива жена, с много качества, с много опит вече, с много личен потенциал. Тя има почитатели в България, които я намират за свеж европейски полъх сред мрачното блато на българската политика. И тя наистина можеше да бъде такъв свеж полъх, ако не бяха налице две неща – личните и стари зависимости и особената ситуация, в която се намира българската политическа сцена в момента. 

- Като казваш “стари зависимости”, вероятно имаш предвид нейната семейна връзка със старата комунистическа номенклатура, която мнозина коментатори в България припомнят тези дни? 

- Не, Фили, нямам предвид това, макар че то не бива да се забравя. Имам предвид по-скоро силната и връзка с партия НДСВ, която, както виждаме, и досега не е изчезнала. А това е лошо не само защото НДСВ докара наистина много беди на България, но и защото сред умните хора тук да си силно свързан с НДСВ буквално означава да имаш поставена диагноза, диагнозата на един особен човешки манталитет, който включва няколко основни симптома. Първо – готов е да се поклони пред ирационалното, само защото е ирационално. Второ – дори когато види, че ирационалното твори глупости и носи беди, упорито продължава да го защитава с внушението и самовнушението, че това е временен ефект, през който трябва да се мине, за да се оправят нещата. Трето, доколкото и докогато може, използва близостта си до същото това ирационално за съвсем рационални неща като изграждане на блестяща кариера например. 

- Пламен, а какво имаш предвид, като казваш, че второто нещо, което пречи на Меглена Кунева, е особената ситуация, в която се намира българската политическа сцена в момента? 

- Тази сцена сега има няколко важни характеристики, Фили. Първо, тя вече е изцяло популистка като манталитет и нагласи. Такава е тукашната политическата система изцяло и тя целенасочено и съзнателно беше изграждана такава през последните точно десет години – от 2001-ва насам, когато на власт дойдоха Сакскобургготски като премиер и Първанов като президент.

И сега затваряме кръга с еднозначно обяснение за казаното от мен по-рано. Кунева е системен играч, защото като политик винаги е била важна част от екипа, работил през годините за развитието и налагането на популизма в българската политика. В момента, когато това е факт обаче, тя се опитва да се представи за несистемен играч, опитва се, на създадения включително и с нейна помощ фон, да се открои като нов, различен политик. И го прави, защото вероятно самата тя, а сигурно и част от хората около нея добре усещат, че в обществото има жажда за повече предвидимост, за повече нормалност, за край на люшкането и експериментите с управляващи екипи, които, вместо веднага да се хвърлят да управляват топлата вода, първо се хвърлят да я открият като такава, защото не знаят нищо за нея.

Да, това съществува като нагласи, само че още е рано да се прояви като наложена ясна тенденция в обществото. На предстоящите избори българите все още няма да са готови за връщане към класическите политически форми, обратно, тези избори всъщност се очаква да бъдат самата връхна точка в развитието на популизма. Така че Кунева изглежда изпаднала в капан, в залагането на който сама има участие.

Втората особеност на българската политическа сцена в момента, която пречи на Меглена Кунева, е необичайно дългият период на дебнене между основните партии – ГЕРБ и БСП, необичайното закъснение по отношение на това кой ще бъде техен президентски кандидат. 

- Това не е ли по-скоро фактор в нейна полза, ако успее през това време да набере достатъчно инерция пред все още неясната си конкуренция? 

- Кунева това и прави, Фили, опитва се да набира инерция. Но да вземеш преднина пред някой, който изобщо не тича до теб, си е твърде ирационално и не особено ефективно занимание. Сега тя е в ролята на Ахил от онази апория на Зенон – Ахил, който търчи през глава, но лесно може да бъде победен от костенурката, която дори още не е тръгнала, тоест, инерцията, която Меглена Кунева може да набере, никога няма да бъде достатъчна, преди да са ясни другите основни бегачи по президентската писта.

Публиката тук изчаква, Фили. Публиката не бърза да даде доверие на сляпо. Ами ако реши да се кандидатира бат` Бойко с цялата си властова харизма, пък аз предварително и публично съм се писал привърженик на съблазнителната, но безвластна женска харизма на Кунева – мисли си най-вероятно българинът. 

- Пламен, а изглеждат ли през тази седмица шансовете на Меглена Кунева да получи подкрепа от БСП по-големи, отколкото бяха през миналата седмица? 

- Струва ми се, че са същите, Фили, тоест – клонят към нула за подкрепа на първия тур и към безкрайност за подкрепа на втория. Самата Кунева упорито настоява, че тя е независима, че не търси и няма да търси подкрепа от партии. Както каза по този повод известният професор Михаил Константинов обаче, в България формулата на независим кандидат съществува само в една версия – независим, подкрепен от еди коя си партия. Иначе не съществува.

Та със сигурност Меглена Кунева осъзнава това, което си говорихме с теб миналия петък, Фили – че директната помощ от БСП на първи тур би била за нея нещо като целувката на смъртта. Пък и за самата БСП може да се окаже нещо подобно.

Затова очакванията ми са, а и логиката на политическата игра в момента сочи натам, че социалистите ще издигнат собствен кандидат, но достатъчно слаб, за да не стигне до втория тур, след което на втория тур ще застанат зад Меглена Кунева и ще призоват за формат – всички срещу ГЕРБ. Те, впрочем, вече са играли по този начин неведнъж, така че знаят точно как да го направят, за да извлекат максимални ползи при минимални поражения за себе си.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com

 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване