07/25/11 04:01
(http://www.azcheta.com/)

10-те книги, които да вземем на плажа това лято

"Дванайсет странстващи разказа" на Габриел Гарсия Маркес, "Танц с дракони" на Джордж Р. Р. Мартин и класиката от Рей Бредбъри "Вино от глухарчета" са най-предпочитаните книги за плажа това лято. Това определиха читателите на "Аз чета" в специалното ни допитване в социалната мрежа Facebook. Други фаворити на близо 200-та включили се в допитването любители на книгите са "Повелителката на подправките" на Читра Дивакаруни, "Лора от сутрин до вечер" на Димитър Коцев-Шошо, "Дневниците на една плажна кифла" от Ина Григорова и др.

Челната позиция за разказите на Маркес в лятната читателска класация на "Аз чета" сякаш не е изненадваща, предвид дългото чакане за новата поява на книга на писателя у нас изобщо. Същото е положението и с "Танц с дракони" - феновете на фентъзито у нас очакват петата книга от поредицата "Песен за огън и лед" вече шест години и дори няма да изчакат да бъде преведена на български, за да я добавят в колекцията си. "Вино от глухарчета" пък сякаш сама проправи пътя си в класирането, след като беше добавена от читателите.

В челната десетка се включи и една детска книга, отново по предложение на читателите - "Емил и тримата близнаци" на Ерих Кестнер. След екранизацията си и преиздаването в нов, още по-атрактивен формат "Лора от сутрин до вечер" е сред предпочитаните четива за плажа, а третото българско заглавие "Календар с разкази" на Александър Шпатов пък е подходящо за всяко време от годината. Компанията от отличници се допълва от най-новото от серията за детектив Монк - "Монк и мръсното ченге" и френската сензация "Ключът на Сара".

В началото на сезона направихме и друго допитване за това какви книги обичате да четете през лятото. Тогава най-често посочван беше отговорът "Чета всичко", а като конкретни предпочитания бяха за класически романи, фантастика и фентъзи и... списания. Именно затова и подреждането на най-подходящите за четене на плажа заглавия за това лято не бива да ни изненадва с двама класически автори и един фентъзи шедьовър в челната тройка.

Ето го и подреденият

Летен топ 10 на читателите на "Аз чета"

1. "Дванайсет странстващи разказа" - Габриел Гарсия Маркес

2. "Танц с дракони" - Джордж Р. Р. Мартин

3. "Вино от глухарчета" - Рей Бредбъри

4. "Повелителката на подправките" - Читра Дивакаруни

5. "Дневниците на една плажна кифла" от Ина Григорова

6. "Емил и тримата близнаци" - Ерих Кестнер

7. "Лора от сутрин до вечер" - Димитър Коцев-Шошо

8. "Календар с разкази" - Александър Шпатов

9. "Монк и мръсното ченге" - Лий Голдбърг

10. "Ключът на Сара" - Татяна дьо Роне

Повечето от тези заглавия вече можете да поръчате от "Книга за теб", а ако вече сте на път към плажа - марш към най-близката книжарница, за да си набавите поне едно от летните ни предложения.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване