10/31/11 10:19
(http://www.azcheta.com/)

10 страшни книги, които да подариш за Хелоуин

Хелоуин наближава! Тиквите отдавна са купени и смело чакат да бъдат издълбани. Празничните костюми търпеливо висят на закачалките. Колекцията от хорър филми е извадена от чекмеджето и се готви да навее позабравени ужасии. Какво липсва... Ама разбира се! Липсва идеалното четиво, с което да се сгушиш под одеялото и да преглъщаш сухо, когато вратата, която май заключи, подозрително изтраква... Страшните книги. Знаем защо ги четеш. Знаем защо опитваш да каляваш нервите си именно по този начин. Ние също го правим и за това ти предложихме да се включиш в най-новата ни инициатива - "Чети повече и подари страшна книга за Хелоуин". Ако все още се чудиш с коя книга да уплашиш (и зарадваш) близките си, ти представяме нашите страховити предложения.

"Вещиците" от Ан Райс
Ан Райс е чудесен вариант за начало на този преглед. Ако се осмелиш да потънеш в мрачната атмосфера на Ню Орлеънс, ще се срещнеш за първи път с обвития в мистичност Лашър. След това ще зачетеш с нарастваща жажда, докато не узнаеш всички тайни, които лежат така добре покрити. И ще спреш чак когато и четирите книги от поредицата са погълнати. Мистичност, тайни ритуали, призраци, непозната раса, но... и любовна история, поднесени по неповторим начин от богинята на мрачното фентъзи.

"Семейството за тях означаваше много повече от обикновено родство. То беше кланът; нацията; религията; страстта."
Вземи книгите от колекцията "Вещиците" с отстъпка от Книга за теб.

"Възкресителят" от Хауърд Лъвкрафт (видео)
Мрачен, смразяващ и безмилостен. Така най-кратко може да се опише стилът на Лъвкрафт. Не напразно е считан за един от кралете на ужаса. "Възкресителят" е страховита книга, чието "документално" повествование те кара да забравиш, че историята е измислена. С всяка следваща глава напрежението се натрупва до такива нива, че те е страх да разгърнеш нататък. Психологическа история, в която се говори за желанието да надзърнеш в най-забранените кътчета на познанието и умението. Жажда за вечен живот, която можеш да утолиш само ако се откажеш от всичко. Дори от човешката си същност...  
"Най-старото и силно човешко чувство е страхът, а най-старият и силен страх е страхът от непознатото."

"Книга за гробището" от Нийл Геймън (видео)
Какво би бил Хелоуин без една разходка в гробището? А какво ще кажеш за малко момче, което прекарва цялото си детство там? Или за таласъми, които аха да се вмъкнат в нашия свят? Или за една атмосфера, създадена от чудесния Нийл Геймън и караща едно толкова мъртво място да жужи като щастливо селце? Е, можеш да се успокоиш - това е точната книга за теб. История, която понякога е наричана приказка, но която не подлежи на възрастови ограничения - ще те докосне по един вълнуващ начин.
"Всички хора тук вече са изживели живота си, Ник, дори и най-краткия. Сега е твой ред. Трябва да живееш."
Вземи с отстъпка от Книга за теб.

"Дървото на Вси светии" от Рей Бредбъри (видео)
Едва ли има друга книга, която по толкова жив начин да успява да опише Хелоуин! Вълшебно, увлекателно и с безкрайно въображение. Нещо повече - с помощта на банда момчета ние сме поканени на незабравимо пътуване до куп държави, където ще се срещнем с мумии, вещици, мъртъвци, буболечки (на рояци) и какво ли още не. Едно е сигурно - след като затворите последната страница, ще познавате този празник много по-добре. Доверете се на Рей Бредбъри - магически разказвач, когото ние от "Аз чета" безкрайно харесваме.
"Свят, гасни! Листо, гори! Трева, умри! Дърво... лети!"

"Дракула" от Брам Стокър (видео)
Дойде време и за няколко класики в жанра. Просто е абсурдно, ако сте мислили, че ще пропуснем един от любимите ни (не)мъртви герои. Повече от сто години читателите с интерес четат и препрочитат историята за обгърнатия в мистерия Влад Цепеш. Вярваме, че ще го направите и вие. И ако това не ви стига, съвсем наскоро се появи и продължение на оригиналната история, дело на племенника на Брам Стокър. Потопете се в историята, но бъдете внимателни! Дръжте под око врата си, защото не се знае на кого ще му се стори прекалено изкусителен...
"Има причина нещата да са такива, каквито са."
Вземи с отстъпка от Книга за теб

"Франкенщайн" от Мери Шели (видео)
Една незабравима история, която ни кара да настръхнем с посланието, която носи. Внимавайте към какво се стремите, защото може и да не сте готови за това, което ще ви връхлети. Д-р Франкенщайн допуска точно тази грешка - създава чудовище, което оживява, но след това се обръща с цялата си сила срещу своя създател.
"Ако не успея да предизвикам любов, ще посея страх".

"Заразата" от Гийермо дел Торо и Чък Хоган (видео)
Ето нещо ново и свежо! Трилогията "Напаст" за кратко време успя да си изгради култов статут сред феновете на ужаса. Подобаващо я оцениха и книжните блогъри у нас. Зарязали романтичните представи за вампирите (основен акцент на книжния пазар през последните години), авторите акцентират върху хищническия кръвожаден инстинкт на тези чудовища.  Едно от многото нови неща тук е, че вампиризмът се предава не чрез самото ухапване, а поради заразата, което то носи в себе си. Заразяващо динамична книга, "Заразата" дълго време ще ви държи будни. О, а не е ли чудесно, че наскоро се появи и втората част?
"До всички призраци в детската ми стая - моля ви, никога не ме изоставяйте!"
Вземи с отстъпка от Книга за теб

"Дневниците на вампира" от Л. Дж. Смит (видео)
Истински хит в последните години! Седем романа издадени досега на български. Запазено място сред бестселърите в родните книжарници. Сериал, набиращ все по-голяма популярност. И за десерт - продължение, което отскоро е на книжния пазар и разкрива немалко добре забулени тайни от оригиналната поредица. "Дневниците на вампира" не се нуждае от коментар - задължително четиво за всички любители на тези противоречиви същества (чудовища?).
"Злото никога няма да се усмири. Дори и да победи, пак няма да се успокои"

"Вампири, върколаци и зомбита" (детска енциклопедия)
Не сме забравили и за теб, малки приятелю! Ако тепърва ти предстои да навлезеш в тази страховита литературна вселена, това е идеалната книжка за теб. Изключително красиво оформление, плашещи илюстрации и истории, които ще ти помогнат да опознаеш всички онези същества, които бродят из страниците на страшните книги. Запознай се с тях и след това ще си готов да се изправиш лице в лице срещу злото. В хартиен вид, разбира се. Пожелаваме ти успех!

Стивън Кинг (видео)
Добре, признаваме, че тук предложените заглавия ще са повече от едно. Кажи ни обаче с ръка на сърцето - можеш ли да избереш само една книга на този гений? Стивън Кинг е голям! Независимо дали търсиш вампири ("Сейлъмс лот"), зомбита ("Клетка"), ужасът събран зад клоунска маска ("То"), кола-убиец ("Кристин"), древно индианско гробище, възкресяващо мъртъвците ("Гробище за домашни любимци") и пр., Стивън Кинг е твоят най-добър пътеводител в света на ужаса. Той умее по смайващ начин да надуши страховете ти и да те атакува точно там. В резултат кошмарите са задължителни, но въпреки това не можеш да се откъснеш от книгата. Защото Кралят те е омагьосал и ще те пусне, когато той реши. А той се смилява над теб дълго след като си отгърнал и последната страница... Истински класик, чийто творби не е никаква изненада, че са и толкова често филмирани. А най-голямо удоволствие можеш да си доставиш с уникалния албум "Вдъхновен от Стивън Кинг" с картини на художника Петър Станимиров.
"Добрите книги никога не разкриват наведнъж своите тайни."
Вземи албума с отстъпка от Книга за теб

Това е от нас за този път. Надяваме се да харесаш нашите предложения и да се изкушиш да посегнеш към някое от тях. Обещаваме ти настроение и атмосфера, които подобават на празник като Деня на Вси светии! Готов ли си за това предизивикателство?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване