07/30/11 10:53
(http://www.azcheta.com/)

Новозеландските литературни награди приз-наха музиката

Музиката покори новозеландските сърца дори на литературна почва. Книгата “Blue Smoke: The Lost Dawn of New Zealand Popular Music 1918-1964” (“Син дим: Изгубената зора на новозеландската популярна музика 1918-1964”) на Крис Бърк бе коронована за Книга на Нова Зеландия за 2011 на престижните New Zealand Post Book Awards, както от журито, така и от публиката, съобщи сайтът на Националната организация на книжарите в страната на кивитата.

Наградата на Крис Бърк връчи самият министър на изкуството, културата и културното наследство – Кристъфър Финлейсън. Председателят на журито Пол Даймънд описа "Син дим" творба като „превъзходна книга, която постига претенциите си и разкрива една скрита социална история. “Blue Smoke” ни разказва за нас самите, за нашата музика и за начина, по който заимстваме неща отвъд Океана и ги превръщаме в наши."

Седмият роман на Лорънс Фиърни “The Hut Builder” (“Строителят на колиби”) взе наградата за художествена литература.
Емили Пъркинс, част от журито, я нарече „въодушевяваща и преобразяваща проза”. И в този роман Фиърни не изоставя наблюденията си върху южните народи. “Чрез героя си Бодън Блак – месар, поет и понякога планинар, тя дава глас на сдържания прототип на Великия южняк и достига до неудобни кътчета на психиката с нежност и разбиране,” поясни още Пъркинс.

Наградата за поезия бе присъдена на Кейт Камп и нейната стихосбирка “The Mırror Of Simple Annihilated Souls” (“Огледалото на простите погубени души”). За лириката от журито се изказа Майкъл Харлоу: “Кейт Камп по-скоро смело е приела предизвикателството да накара думите да пеят в това всеобхватно и винаги очарователно преживяване: да пеем е това, което любовта ни кара да правим и да бъдем, за благото на това, което познаваме като каляване на душата.”

Деймиън Скинър – куратор и специалист по история на изкуството – се изкачи на най-горното стъпало на нехудожествената илюстрована литература в Нова Зеландия с книгата си “The Passing World, The Passage of Life: John Hovell and the Art of Kowhaiwhai” (“Преминаващият свят, пътят на живота: Джон Ховел и изкуството на кофайфай”). Боб Харви описа работата на Скинър като красива книга, която демонстрира възхитителния дизайн и креативност на Ховел за племенните сгради на Маорите на Южния бряг, в Оукланд и Коромандел.

New Zealand Post Book Awards съществуват под това име от 1996, когато Montana Book Awards и New Zealand Book Awards се сливат в една. Призовете са изключителна привилегия единствено на граждани на островната държава.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване