08/01/11 07:39
(http://vasvalch.com/)

Потребителите отново са скептични

confidenceПоредното издание на изследването Consumer Confidence Index на Nielsen не показва особено положителни резултати. Последните данни са най-ниските за последните година и половина и явно призракът на икономическата рецесия отново надига глава в очите на потребителите. Влошаващата се икономическа ситуация в САЩ, дълговете на европейските държави и забавящото се производство в Азия са фактори, които убиват вярата за възвръщане на световната икономическа активност.

58% от анкетираните смятат, че икономиката още е в криза, а 51% мислят, че тя няма да си отиде в рамките на година. Ето защо потребителите се въздържат от покупки на продукти, които не са от първа необходимост. По-малко плануват да харчат за ваканции, нови дрехи и технологични продукти. Запазва се нивото на планираните разходи за забавления извън дома, но те отдавна са на много ниско ниво – влизайки в бюджета само на 29% от анкетираните. Пълната разбивка на планираните разходи за стоки извън първа необходимост по-долу (клик за по-голям размер):

spare_cash

В Европа пък именно забавленията са категорията, от която хората планират да спестяват най-сериозно, наред с обновлението на гардероба. Пазарът става далеч по-чувствителен в ценово отношение, като 57% от европейците са готови да преминат на по-евтина храна. Водещата заплаха, която виждат хората, са нарастващите сметки за комунални услуги, като 53% са планирали да ограничат потреблението в това перо. Ето и пълните данни за Европа (клик за пълен размер):

cci_q2_2011

Обяснете ползите

Тъй като потребителите явно няма да отворят портфейлите си скоро, работа на маркетолозите е да намерят най-добрия начин да стимулират потреблението. За да привлечете вниманието на потребителите, не е достатъчно да използвате модната думичка “промоция” – необходимо е да обясните реалните ползи от вашето предложение. Особено ефективно се оказва фокусирането върху дългосрочните позитиви – ако вашият продукт ще спести косвени разходи (по-малък разход на електричество, отопление, вече не е необходимо закупуването на допълнителни продукти за същата дейност), то той по-бързо ще се превърне в предпочитаното решение. Комуникирането трябва да е директно, ясно и по същество, но без да се губи приятелската нотка, на която всички наблягат с използването на социалните медии. Накратко: заявете добра воля и желание да помогнете. Важат и съветите, които описах в предния пост на същата тема. Последните данни от изследването на Nielsen са налични срещу безплатна регистрация на сайта на компанията.



Още по темата:

  1. Потребителите – все по-скептични
  2. И отново – кой е сценаристът?!
  3. Правописни грешки – отново

Публикувана на 08/01/11 07:39 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/ZH_2lxc1a7Y/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване