08/04/11 16:00
(http://www.azcheta.com/)

"Мравките" на Бернар Вербер - здравословен хамбургер за ума

Имам едни приятели, с които понякога прекарваме цели часове в четене. Заедно, но всеки със своята си книжка. Една вечер, докато се бях заровила в дребничкото книжле „Народна метеорология“ на Валентина Шарланова, изведнъж Светльо прекъсна всеобщата тишина с въпрос.

Можете ли да направите четири равностранни триъгълника само с шест кибритени клечки?

Извади кибрит и започна да реди. Безуспешно. И ние се включихме, но също не постигнахме резултати.

За да намериш решението, трябва да мислиш различно. Ако се разсъждава по обичайния начин, доникъде не се стига – мъдро отбеляза Светльо, сякаш нарочно не успяваше, просто за да ни покаже начина.

През следващите няколко дни, може би седмица, той продължаваше, както се казва, да получава включвания от кораба Майка. И скоро разбрах защо. Отговорът е бил в ръцете му през цялото време.

Мравките“ - първата част от трилогията на (позволете ми да го кажа) гениалния, френски ентомолог и фантаст Бернар Вербер.

Съветвам ви да си вземете двудневен отпуск, за да прочетете книгата, защото, въпреки че е разделена на епизоди, е мъчително е да спреш някъде, където и да било преди края. Прескачаш от дома и зловещото мазе на главния герой, през страниците на „Енциклопедията на относителното и абсолютно знание“, написана от чудатия му вуйчо, та чак до близкия мравуняк, който е просто глупав човешки термин за сложно устроения, кипящ от работа и живот град Бел-о-кан, в който живее колония рижи мравки.

Вербер въобще е успял да създаде нещо като „здравословен хамбургер“ - от страниците на „Мравките“ струят мъдрост и знание в космически количества, предадени при това по съвършено интересен начин. Поглъща те все по-дълбоко и по-дълбоко в мравуняка, докато не изпиташ и ти необходимостта да изречеш на глас някоя мисъл от нея, стъписвайки нищо неподозиращия си събеседник.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване