08/05/11 05:25
(http://www.azcheta.com/)

Електронен четец или таблет - как да изберем?

Последните класации на Consumer Reports за таблети и четци се оказаха доста изненадващи за експертите. Подрежданията издигнаха на челните места нови модели, конкуриращи и на моменти дори превъзхождащи лидерите на пазара във всяко първостепенно отношение: цена, качество и функционалност.

Въпреки че Kindle и iPad все още постигат високи резултати, те вече имат конкуренция за топ позициите в класациите на CR, които са изградени на основата на професионални тестове и допитване до над милион потребители на година.

Новият четец Nook на Barnes & Noble е първото устройство на пазара, което успя да надмине Kindle в потребителските подреждания за септември, предлагайки touch-screen навигация и по-ниско тегло от това на Kindle.

Galaxy Tab 10.1, новият 10-инчов таблет на Samsung, почти достигна позициите на последния iPad 2 на Apple. Galaxy Tab притежава много добро качество на екрана и поддържа flash видео, използвано при по-голямата част от интернет сайтовете.

„Дните, в които трябваше да избирате само между две марки - iPad и Kindle, за да направите най-добрия избор за себе си, свършиха”, казва Пол Рейнолдс, редактор на секцията електроника на Consumer Reports. „И въпреки това, по-добрият избор на пазара не премахва посредствеността на някои продукти. Все още съществуват зле представящи се устройства, заемащи по-ниски позиции в класациите и на четците, и на таблетите.”

Съществува и трети вид устройства, понякога наричани „таблетни четци”, които предлагат на потребителите комбинация от функциите на таблет и четец. Фокусът на тези хибриди пада върху четенето на електронни книги, вестници и списания, но те включват също и чертите на таблет - цветен екран и достъп до определени приложения. Пример за такова устройство е Nook Color на Barnes & Noble, който е и водещият модел в тестовете на Consumer Reports.

И ако все пак ви се наложи да избирате между е-четец или таблет, ето няколко съвета от предстоящия септемврийски брой на Cоnsumer Reports за това как да вземете най-доброто решение:

Електронните четци са най-добрият избор за четене на е-книги
Четецът остава по-добрият избор, ако вашият приоритет при ползването на устройството е четенето на книги. По-ниското тегло го прави по-лесен за държане, а четенето на текст, изписан с „електронно мастило”, е доста по-лесно от четенето на текст върху LCD екрана на таблетите, особено на ярка светлина.

Таблетите предлагат по-голямо разнообразие в четенето
Tаблетите са по-добри за четенето на електронни вестници и списания. Освен това, повечето таблети имат възможността да свалят приложения за Kindle, Nook и други дигитални книгоразпространители, които предлагат на потребителите да четат електронни книги с възможностите, които предлага таблетът (например т.нар. Enhanced editions, които разполагат с обогатена функционалност).

Избор на размер и форма на екрана
Екраните на повечето четци и таблети са между 6-7 и 10 инча. По-големите екрани на таблетите обаче ги правят по-удобни за сърфиране в интернет, гледане на видеа и играенето на компютърни игри. Consumer Reports намират квадратните екрани за по-удобни от правоъгълните, но за четене на електронни книги, форматът на екрана е въпрос на лично предпочитание.

Опция за свързване с Wi-Fi
Почти всички устройства, тествани от Consumer Reports, предлагат възможност за Wi-Fi връзка. Постоянната безжична връзка ви дава по-бърз достъп до личната ви електронна библиотека, до новини и за почивка от четенето – социални мрежи.

Прегледайте набора от приложения
За да сте наясно с възможностите на таблетите, трябва да знаете, че има много по-широк набор от приложения за iPad, отколкото за други таблети, въпреки опитите за разширяване на възможностите и на останалите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване