08/09/11 11:46
(http://nname.org/)

Будещи размисъл коментари

Прави впечатление, че медиите опростяват нещата до някаква пошла сензационност (криза, паника, срив, непосредствена опасност) или съобщават някакви откъслечни факти… “Индекса Кака Пена се е повишил с 212 точки, инвеститорите са в паника от спекулантите, Манго Джери бърка в гъза на мечката…”. Докато читателите се опитват да анализират и да съшият парчетата в някакво смислено твърдение. Това е и по цял свят, те нашите вестникари просто превеждат дописките на колегите си. Прогнозите безславно не се сбъдват, а “умните” амализи идват доста след събитията.

Не всеки коментар е велик, но става за отправна точка:

Сталин:
Другари,
Крайно време е икономическата наука, да стане раздел от психологията.
Както правилно отбеляза другарят Ментор, по горе, златото е също доста илюзорно убежище. Според мен, не златото се качва в момента, а просто доларът продължава да пада.
Това е все едно някоя блондинка, да е хванала любимия си за мъжкия атрибут и наблюдавайки ерекцията му да си мисли, че ръката и се смалява.

LZ22
Сривът има фундаментални корени и няма да се преживее безболезнено. Докато 95% от оборотите на световните борси са виртуални, а “спечелените” пари се “инвестират”, измислента икономика ще затъва!

Един пример: Какво струва на Zynga 9 милиарда долара? Това са напълно измислени пари!

Адриан Николов
Ако следвам твоята линия на разсъждение, то и парите нито се ядат, нито се пият, а пък единствената им възможна индустриална употреба би могла да бъде като подпалки за огън; ценна ги прави нашата обща заблуда, че държавите ни ги гарантират като средство за размяна.

Проблемът при тях е друг – за разлика от златото, което е ограничено количество, хартийки могат да се печатат фактически безкрайно… и следва явление, познато като инфлация. Всъщност, завръщане към златното покритие на парите ще подейства доста оздравително и изтрезвително на разюзданите банки, инвеститори, пък и държавници. Пък и златото е универсално, докато зад настоящата система на резервни валути стоят теоретично “непотопими” икономики… които в последно време се оказват горе-долу толкова непотопими, колкото и Титаник.

K_
Графе, самата идея че ако спестяваш няколко десетки процента от месечния си доход в продължение на деситилетия и тия мангизи се трупат в частни или обществени фондове, след 20-30-40 и повече години ще можеш да се наслаждаваш на “осигурени” старини, абсолютно независим от децата си и най-близките, е извратена.
Това неминуемо води до натрупаване на огромни маси средства поставени в ръцете на пъпчиви брокери, на които последната им мисъл е за пенсията на който и да е.
Да, пенсионерите ще загубят най-много, защото и така е най-справедливо. Някой трябва да плати все пак за огромната финансова глупост, натрупала се по света.

Публикувана на 08/09/11 11:46 http://feedproxy.google.com/~r/nname/~3/KRHoTTnF2xQ/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване