08/09/11 15:51
(http://ruslantrad.com/)

Кралят не застана зад народа

“Кралят застана зад народа”. Така озаглавява своята статия журналистът и редактор на пан-арабския вестник “Asharq Alawsat”, Тарик Алхомайед.

В публикацията, посветена на саудитската реакция срещу военния отговор на сирийското правителство срещу протестите, Алхомайед говори за “арабския владетел, който дълго време е бил търпелив с Башар Асад” и, че “Сирия е скъпа арабска сестра” и заставането на Саудитска Арабия зад сирийския народ означава, че защитава световните човешки ценности.

Написаното от Тарик Алхомайед е продиктувано от ситуацията в Сирия и оттеглянето на саудитския посланик от Дамаск, придружено от изявление на крал Абдула относно неприемливостта на действията на сирийската армия. В същото време, когато интервенцията в Хама и Дейр ез-Зор продължава, а все повече хора губят живота си, президентът Башар Асад направи ново назначение, което може да има отрицателен ефект, и очевидно е подразнило и Тарик Алхомайед. На мястото на генерал Али Хабиб, за министър на отбраната бе назначен Дауд Ражха – представител на християнското малцинство, за който досега не се знае много. Как се изтълкува тази смяна извън Сирия? За опозицията това означава, че Башар Асад търси затвърдяване на християнската подкрепа, съсредоточена в западната част на страната. Според слуховете, генерал Али Хабиб, е противник на идеята армията да излезе по улиците на Хама и Дейр ез-Зор и най-вероятно тази му позиция, която не позволява предприемането на по-тежки действия срещу него, е причина за отстраняването му от поста на министър на отбраната. Сега, реакцията на Саудитска Арабия, придружена от Кувейт и Бахрейн, които също привикаха посланиците си, идва много навременно, тъй като за Саудитска Арабия назначаването на Дауд Ражха е директно отправено послание, че сунити няма да бъдат назначени на високи постове, засягащи националната сигурност на Сирия. Достатъчно за саудитския крал, за да отправи послание към Башар Асад.

Рияд винаги се е старал да има влияние върху мюсюлманите не само в Близкия изток, но и извън границите на региона. Конфронтацията с Иран по отношение на политиката към шиитските малцинства е причина Иран и Саудитска Арабия да са в почти перманентен сблъсък не от вчера. Сирия, управлявана от малцинството на Алеуитите, е хапка, която е желана и от двете държави. Със сигурност за Саудитска Арабия е още по-важна, като се има предвид, че губи позиции в Ирак, а Хизбулла представлява сериозна заплаха за сунитското влияние в Ливан.

Г-н Алхомайед е защитник на арабските бунтове (това може да прочетете в “Капитал”, които взеха интервю с него), но стига те да не се отнасят за Саудитска Арабия. Когато има протести в страната, светът мълчеше. Тогава се запитахме – може ли петрол да купи стабилност?

Учудваща е реакцията на Бахрейн, чието правителство потуши, заедно със саудитски сили, меко казано ужасяващо протестите на своя територия. За ситуацията на островната държава Al Jazeera, казва, че е “кауза изоставена от арабите, Запада и забравена от света”. При онова, което видяхме като убийства насред центъра на Манама, как Бахрейн заема позиция, която издава по-скоро едно лицемерие? Заради интересите, които Саудитска Арабия защитава.

Кралят не застана зад сирийския народ – не става дума за това. Сирийският режим винаги е бил анти-саудитски и това бе причина дълго да няма добри отношения между двете държави. Сега, когато правителството в Сирия е изправено пред възможността да бъде сменено, а протестите обхващат все по-големи части от страната, Рияд вижда прекрасна възможност да влияе на събитията, като достигне до сърцата на най-религиозната част от сунитското население в Сирия. Кралят не застана зад народа, а зад интересите си. Нищо ново.

Публикувана на 08/09/11 15:51 http://ruslantrad.com/2011/08/09/kralyat-ne-zastana-zad-naroda/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване