08/09/11 11:20
(http://delibertate.info/)

Линкова отговорност по испански

Indice-Web е испански торент тракер, чрез който може да се споделя и обменя съдържание. Най-общо казано, работи на същите принцип и технология, както The Pirate Bay или нашите Замунда и Арена.

Приликите продължават с това, че заради

обвиненията

отправени от носители на авторски и сродни права, сайтът на Indice-Web е бил въвлечен в сериозно съдебно дело, но все пак – и за разлика от гореспоменатите – е излязъл от него като победител.

Накратко, делото е решено на втора инстанция от Апелативния съд Барселона, като спорът се е въртял около това, дали

поставянето на линкове

към съдържаение нарушава нечии права.

Апелативният съд е приел тезата на Indice-Web, според която предлагането на един вид “пътепоказател”, посочващ кой линк води до търсеното от потребителя съдържание, без то да се хоства ot Indice-Web,

не нарушава

изключителното право на възпроизвеждане, разпространение или осъществяване на индивидуален достъп до съдържанието, до което води линкът.

Electronic Frontier Foundation са написали интересна статия по въпроса и са сложили линк към решението (на испански).

За жалост Апелативният съд е отказал да се произнесе по това, дали Indice-Web носи отговорност за помагачество при осъществяването на (непозволен) даунлод или стрийминг на съдържание от сървъри на трети лица, защото този въпрос не е бил поставен в рамките на първоинстанционното производство.

Макар и бидейки не съвсем изчерпателно, решението на Апелативния съд Барселона е от конкретно значение за операторите на торент сайтове, както и от генерално в контекста на споделянето на съдържание.

Каква е ситуацията у нас?

След един бърз сърч попаднах на противоречивата информация, според която срещу Арена и Замунда още през 2006 г. били образувани някакви дела, които към днешна дата било трябвало да са внесени в съда.

Ако някой знае повече, нека сподели.

No related posts.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване