08/09/11 18:14
(http://rumiborisova.blogspot.com/)

Ти-ри-ри-ра по атонски за св. Пантелеймон



„Ти-ри-ри-ра” по светогорска църковна песенна традиция огласи вечерното богослужение в прослава на св. Пантелеймон в Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци миналата нощ . Това не е някаква шега, както може да си помислят непосветените. Това е ангелогласна песен, която според преданието, Пресвета Богородица пеела на Богобебето Иисус. Тази песен е едно от молитвените песнопения по време на всенощно бдение, което се служи неотменно в Светогорските манастири, обикновено срещу Господски и Богородични празници, но и срещу празници на по-чествуеми светии.

„Ти-ри-ри-ра” и други пъти е звучала в Църногорската света обител по време на всенощно бдение. Тогава обаче пееше с удивителния си глас старецът Спиридон от атонския скит „Малката света Анна” край Солун. Този път небесната приспивна песен на Божията майка изпя български беловлас духовник, не по-малко вдъхновено от от. Спиридон.

По староотеческия календар светията лечител и чудотворец Пантелеймон се чества на 9 август и затова много миряни и духовници, поканени от манастирското братство, се събраха на празник в Църногорския манастир. В обителта се пази частица от частните мощи на св. Пантелеймон и затова празникът придоби още по-голяма значимост.

След заник слънце в навечерието на празника манастирските камбани разнесоха мощния си звън над цяла Църна гора и събраха в храма духовници и миряни.

Събралите се в новия храм „Св. Силуан Атонски” в обителта молитвено присъствуваха на няколко служби. Всенощното бдение начена с Деветия богослужебен час в памет на Иисус Христовата смърт, малка Вечерня и Повечерие.

След това за кратко духовниците се събраха на трапеза и кратка почивка, за да се подготвят за предстоящото многочасово бдение, което продължи до малките часове на деня, почти до зазоряване. Доведени от светилник в притвора, свещеникът и дяконът прочетоха литиите и петохлебие, а иконата на св. Пантелеймон беше поставена за поклонение.

По време на херувимите пък много пъти се люляха в ангелско хоро храмовите полилеи, сякаш в унисон с пространно изпълняваните песнопения по утвърдени от традицията светогорски мелодии. Много пъти прозвуча и песенно възвеличаване на св. Пантелеймон.

И както е по светогорската традиция, за бдението и на празника бяха поканени духовници от различни свети места.

Всенощното бдение беше благословено от Тикибулския митрополит Георги от Гузинската православна църква. Той беше участник в международната конференция в София "Религията в полза на човека". Чул за чудесата по възстановяването на Църногорския манастир и пожелал да се поклони.

Всенощното бдение водеше зографският йеромонах Пимен, а празничната литургия на другия ден – енорийският свещеник на Брезник от. Константин Стойчев. И в двете богослужения помагаше дякона Пенко. В служението участваха и игуменът на Одранишкия манастир от. Ефрем, ефимерият на Ресиловския манастир от. Макарий, монаси-певци и др. духовни лица. Йеромонах Никанор от Църногорското манастирско братство следеше за изпълнението на богослужбите по светогорското правило.

За гостите имаше празнична трапеза. За онези от тях, които следват папския църковен календар и сега са в Богородичен пост, ястията бяха постни. Другите вкусиха от емблематичното манастирско биволско мляко, което става за мезе даже за вино от манастирската изба.
Публикувана на 08/09/11 18:14 http://rumiborisova.blogspot.com/2011/08/blog-post_09.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване