08/11/11 14:32
(http://nname.org/)

Ще падат ли панелките?

Да, ще падат, ако има земетресение, но като цени скоро – надали

SS7 пише:

“Любопитни са и данните за приходите на домакинствата с ипотечни кредити, изтеглени през юли. Над 85 на сто от тях са с доход до 2500 лв., а всеки десети клиент е с доход на домакинство до 1500 лв. Почти 3% от получилите ипотечен заем имат приходи в семейството до 4000 лв. С доходи над тази сума са само около 1 процент клиентите, на които е отпуснат ипотечен кредит през изминалия месец.”

85% от задлъжнялите със средно 100 бона за кутийка въздух са със семеен доход до 2500 лв! Не мога да го проумея. Само моя доход е по-висок и въпреки всичко 100 бона кредит за нещо друго освен за бизнес е безумие, особено пък за 80 куб.метра въздух.

Моята теория:
Изглежда нелогично, но вече 3 години Криза, ако нямаше стабилно търсене, цените на панелките в София щяха да се срутят. Банките отказват да ги ипотекират и всичко свързано с тях е реален пазар, подчинен на ясни правила и ясна народопсихология.

Просто софиянци си обичат бетона и имат доходи, които далеч не идват от заплата – от недеклариран наем, от продажба на земя или на друг имот, от някаква далаверка. Често хора с по 500 лева доход обитават тристайни апартаменти, останали незнайно от кого и кога. Безобразният външен вид и графити-артистите във входа на блока не ги притесняват, родени са в на 10-тия етаж и там искат да си умрат. Въпрос на навик и до някъде на мироглед. Или просто изчакват по-светлото бъдеще и купуват възможно най-евтината дупка, колкото да оживеят. Краткосрочно.

Като цяло наистина панелките не си струват парите. Предвиждам плавно топене на цените на този тип жилища с по 5-10% годишно.

Публикувана на 08/11/11 14:32 http://feedproxy.google.com/~r/nname/~3/9cPcI-96brE/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване