08/20/11 15:23
(http://www.azcheta.com/)

Какво чете Барак Обама това лято

Издателите в САЩ през последните няколко години очакват с нетърпение два конкретни момента в годината, които могат да обърнат продажбите с краката нагоре. Единият е обявяването на любимите книги на Опра Уимфри, а другият - летният списък с четива на президента Барак Обама.

И докато Опра е превърнала литературните клубове и препоръчването на книги в доходоносен бизнес, то летните романи на Обама всъщност са доста по-голяма мистерия и малките книжарници на остров Мартас Вайнйард, където почива семейството на американския президент, се състезават за неговото внимание. Всяка година семейното магазинче за книги на Ан и Дейвид Ле Бретон Edgartown Books подбира внимателно няколко заглавия от каталога си и ги изпращаа в лятната резиденция на президентското семейство Блу Херън Фарм, а от останалите книжарници не пропускат да се похвалят, ако Обама спре да си купи нещо за четене.

"Президентът беше изключително развълнуван от действието в книгата "Градината на зверовете" на Ерик Ларсън, което се развива през 1933 година в Берлин", споделя пред CNBC Арика Улф, която е продавач в Edgartown Books. "Обама идвал няколко пъти в книжарницата, но ние винаги изпращаме по нещо във фермата рано сутрин, в случай че е зает. Дъщерите му Саша и Малия обаче са винаги тук, през по-голямата част от времето идват сами, но понякога са и с родителите си", разказва още Улф.

Според LA Times обаче Обама и семейството му са посетили друга книжарница при петъчното си пътуване до Вайнярдс Хевън и са подбрали още заглавия. Облечен в синьо поло, американският президент е излязъл от легендарното местно магазинче за книги Bunch of Grapes с "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли, миналогодишния хит "Стая" на Ема Донахю, криминалната серия "Трилогията Баю" на Даниел Уудрел. Вестникът добавя, че след покупката на книги Обама се е запътил към Vineyard Golf Club за да поиграе голф.

Интересът към четивата на Барак Обама обаче не е само заради високия му пост. Още като сенатор и по време на кандидатпрезидентската надпревара през 2008 година той неведнъж се е появявал с книга в ръка. В разгара на борбата с опонента му Джон МакКейн Обама бе видян да държи в ръка "Постамериканският свят" на Фарид Закария и това доведе до сериозни дискусии сред опонентите му.

Ето какво изпратиха от Edgartown Books това лято Барак Обама и семейството му:

Книгите на президента:

- "Rules of Civility" на Арнър Тауълс
- "The Warmth of Other Suns: The Epic Story of America's Great Migration" от Исабел Уилкърсън
- "In the Garden of Beasts: Love, Terror, and an American Family in Hitler's Berlin" от Ерик Ларсън
- "Caleb's Crossing" by Geraldine Brooks

За Саша и Малия Обама:

- "Frindle" от Андрю Клемънс
- "A Royal Match" на Танй О'Конъл
- "Audrey Wait" от Робин Бенуей
- "Ten" (Winnie Years Series) на Лорън Миракъл

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване