08/26/11 18:34
(http://www.bivol.bg)

Wikileaks: САЩ ни режат три Хамъра заради глоби за паркиране на наши дипломати

Hmmwv-036

Български дипломати натрупали 316 082 долара неплатени глоби за паркиране в Ню Йорк и Вашингтон от 1998 до 2007, това става ясно от дипломатическа грама разсекретена вчера от сайта Wikileaks. http://wikileaks.org/cable/2007/08/07SOFIA940.html

Американското външно министерство изпратило сметката в посолството в София, заедно със заплаха да ореже американските помощи за 2007 с 449 951 долара, ако София не си плати.

Грамата от Вашингтон е притеснила шарже д'афер Караянис, който се впуснал в подробна счетоводна проверка на изпратените цифри по години и намерил несъответствия и неточности. Той препоръчва на Държавния департамент да си провери цифрите, преди да направи демарш пред българската страна.

Проблемът според Караянис е също в това, че България не получава друга помощ от САЩ освен военна. Орязването на военните помощи за съюзник във войните в Ирак и Афганистан не е добра идея според дипломата и той предлага различните служби да се координират, за да преценят дали прихващането на глобите за паркиране няма да навреди на националния интерес на САЩ.

Според сметките на Караянис, глобата за тарикатлъците на хората от Външно, които се смятат за недосегаеми заради имунитета си, ще лиши българската армия от три Хамъра (HMMWV). От наличните доклади не е ясно каква е развръзката на тази история и дали САЩ са ни опростили глобите, или те са били платени под една или друга форма от българските данъкоплатци.

Публикувана на 08/26/11 18:34 http://www.bivol.bg/wlfines.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване