09/12/11 12:29
(http://www.azcheta.com/)

10 неща, без които съвременният чиклит не може

Знаете ли, чиклитите са като хлебарки в студентско общежитие – когато ги видиш за първи път, си ужасен и се чудиш защо, по дяволите, съществуват, а после постепенно свикваш, така че когато чичкото с отровата мине през стаята ти и те отърве за известно време от малките гадини, ти става едно такова самотно, почти тъжно без тях.

Както хлебарките, така и чиклитите виреят в студентското ми общежитие предимно лятото, когато имам нужда да разпусна малко и да забравя, че нещата в живота съвсем не приличат на филм от Дисни. Тогава с лека погнуса се протягам към някое от томчетата на Cosmopolitan и така чак до края на август, когато осъзнавам, че съм погълнала поне дузина от заклеймените романчета, без да съм запомнила нито едно от имената на главните им персонажи, но с усещането, че животът е прекрасен и че септември ми е приготвил ако не друго, то поне страхотен чифт Джими Чу. Това се случва всяка година, надграждайки у мен усещането, че а) всички чиклити си приличат и б) пустите Джими Чу никога не излизат от мода. По тази причина в края на миналия месец реших да си създам ЕЧК*, чрез който за в бъдеще да определям доколко един чиклит си заслужава – 10 точки за кавърите (по една за всеки от изброените по-долу елементи), 0 точки за гениалните (гениални, защото все още не съм попадала на такива).

Ето и класификацията:

1. Главната героиня – или смотана, или лошо момиче.

Чели ли сте „Дяволът носи Прада” или нашумялата напоследък „Нещо назаем”? Прави ли ви впечатление колко много си приличат Анди и Рейчъл? И двете скучни, и двете неуверени, и двете безхарактерни, и двете... кестеняви. Такива са и повече чиклит героини – добродушни, антисоциални девойки, наближаващи трийсетте, които все още не са разбрали какво искат от живота, но по някаква странна причина смятат, че заслужават повече. И наистина го постигат в края на романа.

Как да ги познаем?
Обикновено са работохолички, носят скромни дрехи и изглеждат посредствено, поне докато не попаднат на Адски-готиния-тип. Тогава изведнъж се превръщат в лебеди – косите им се разпускват, очите им започват да блестят, порастват им цици. Абе, мутантите от X-men ряпа да ядат!

Понякога обаче авторките решават да изваят друг тип главна героиня – т.нар „лошо момиче”. Това са типичните красиви, глезени фешън икони, които получават всичко, което искат... докато не ги зареже гаджето. Тогава изведнъж осъзнават, че нямат истински приятели, че работата им е скучна и че имат нужда от промяна, която задължително включва в себе си Г-н Адски-готин-пич. Такива са Дарси от „Нещо синьо” и Луси от „Нежененият ми приятел”.

Как да ги познаем?
Те са красиви, обличат се по последен писък на модата и имат стотици чифтове обувки. Заемат престижни длъжности в големи компании, винаги са заобиколени от безброй почитатели и знаят как да те накарат да се чувстваш кофти.

2. Професия Пиар-Адвокат-Редактор.

Незнайно защо, повечето чиклит героини се реализират предимно в три области – комуникации, медии и право. Тази троица твърде рядко се разнообразява от героини мениджъри или секретарки, но никога – от сервитьорки, продавачки или учителки, което мен като читател ме разочарова. Скъпи авторки, вече разбрах как се печелят клиенти, как се организират събития, как се взема интервю и кога мога да съдя бившия си работодател! Все още обаче не мога да балансирам с табла, пълна с напитки, или пък да приспивам малки деца. Моля, попълнете знанията ми!

3. Кучката.

Кучката е основен персонаж във всеки чиклит. Ако главната героиня е добродушна смотанячка, то кучката обикновено се превъплъщава в образа на деспотична шефка, злобна колежка и измамна приятелка, която се опитва да заграби нервите или гаджето на нашето момиче.

Как да я познаем?
Красива, амбициозна и подла, на пръв поглед тя много прилича на главна героиня от типа „лошо момиче”, с тази разлика, че на финала винаги се проваля и изчезва безславно от сцената.

Ако пък кучката е главната героиня, то тогава винаги се появява някоя мила госпожица „Невинност”, която да преобърне живота на лошото момиче и да го превърне в подобие на своя. Успехът й е по-подразбиране осигурен.

4. Адски-готиният-пич.

По-неизбежно от смъртта е. Любимецът на главната героиня винаги е мъж с главно М – от онези, за които ни разказват в приказките и които, уви, много рядко съществуват в реалния живот. Красиви, умни и преуспели, те винаги знаят как да завъртят главата (и тялото!) на една жена.

Как да ги познаем?
Обикновено са на средна възраст, високи, мускулести и костюмирани. Виреят най-често в Ню Йорк и по-рядко – в Лондон. Работят като адвокати, следователи (тези са ми любимите!) и мениджъри. Учудващо необвързани. Без деца.

5. Невинните лъжи, които провалят връзките.

Не знам защо авторките на чиклити се правят на такива морализаторки и всеки път изтъкват колко важно е да нямаме тайни от партньора си, пък дори и той да ни е партньор от 3 седмици! Не че има нещо лошо в искреността, но пък да градиш цялата си фабула върху това, че героинята не е споменала, че бившият й е пратил SMS в три през нощта... хайде, няма нужда!

6. Приятелят гей.

В 90% от чиклитите той се появява в ролята на саркастичния приятел с остър език, дизайнерски вкус и клюкарка за секс. Образът му винаги е позитивен и също толкова... безсмислен. Просто защото нито определя развитието на сюжета, нито пък е толкова интересно изграден. Но пък е модерен, което кара авторките на чиклити да го включват във всяка от книгите си, оставяйки впечатлението, че 1/3 от мъжете са обратни. Тежко на нас, хетеросексуалните момичета...

7. Мацките ала „Сексът и градът”.

Със сигурност ги познавате – четири, минали някога трийсетте, момичета, които си говорят предимно за секс, мъже и мода. В чиклитите присъстват в различни конфигурации, но също както приятелят гей, имат по-скоро козметична функция.

8. Обувки, обувки, много обувки!

Джими Чу, Маноло Бланик, Кристиан Лабутен – тези обувки с мъжки имена почти винаги присъстват в чиклитите в съчетание с познатите ни до болка „Прада”, „Гучи” и „Версаче”. Смисълът в в присъствието им по страниците? Пари и мода!

9. Дестинация „Англоамерика”.

Тъжно, но факт. Любовните истории, които разтърсват чиклит света, се случват предимно по оста Ню Йорк-Лондон в модерните за забивки Манхатън, Хамптънс и Сохо. При малко по-добра памет бихте могли да запомните дори имената на конкретни барове, ресторанти и клубове, в случай че решите да предприемете чиклит туристическа обиколка.

10. Хепи енд.

Чиклитите не са сред най-смислените книги. Не това е и целта им. Затова пък те са идеално четиво за летните месеци, когато всяка от нас има нужда да си почине от стреса, поемайки свежа глътка чиклит романтика с гарантиран хепи енд. Така че консумирайте, дами, но без да прекалявате :)

*Единен Чиклит Класификатор

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване