09/15/11 20:52
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Шоколадови (пред)ястия

Готвенето с шоколад, имам предвид готвенето на ястия с шоколад не е новост, но отскоро съм пристрастена към всичко солено, което съдържа шоколад. Случи се спонтанно и съвсем неочаквано, дори това провали някои мои планове за изпитване на няколко популярни френски рецепти. И макар че съм запозната с известен брой солени рецепти с шоколад, от които една от най-известните е шоколадовият сос моле, то аз бях наистина изненадана от съдържанието на книгата, която Рос и Калин ми подариха.

В Real Chocolate: Sweet and Savory Recipes for Nature’s Purest Form of Bliss са описани история и основни техники за работа с шоколад, както и рецепти за десерти с шоколад разбира се, но това което ме впечатли са предложенията за предястия и ястия с шоколад – салата от зелен боб и круши в шоколадов сос, пицети с патладжан, козе сирене и шоколад, шоколадова темпура, агнешко, патешко, паста и дори хек с шоколад.

Зарязах каквото имах намерение да правя и се съсредоточих върху две рецепти за кростини. Какаото в едната и шоколадът в другата са в минимални количества и едва загатват за присъствието си. Усещат се към края на всяка хапка и ако не знаеш, че вътре има шоколад се питаш: „Какво е това? Нима улавям шоколад?“ А може и нищо да не заподозреш, но шоколадът си е там и те примамва към още една хапка.

Кростини с пастет от патладжан, сусамов тахан и какао

Адаптирано от книгата Real Chocolate: Sweet and Savory Recipes for Nature’s Purest Form of Bliss

Съчетаването на печен патладжан, тахан и чесън с добро количество лимонов сок е вкусно и неизненадващо. Но като добавиш и хубаво, горчиво какао, пастетът придобива загадачно добър завършек. В тази палитра от вкусове небцето долавя всяка съставка последователно, а за финал остава дълбокият аромат на високомасленото какао.

За тази рецепта се използва пушен пипер, който замених с ферментирал лют пипер със зехтин и орехи. Пиперът има черен цвят (вследствие от ферментацията), приятен аромат, в който се усещат орехите, и прекрасно допълва пастета.

Количеството на пастета е достатъчно за 30-35 кростини.

Продукти:

  • 1 голям или два по-малки патладжана (около 500 гр.)
  • 4 супени лъжици сусамов тахан
  • сокът от 1 лимон (използвах портокалов сок)
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно или пресовани
  • 4 чаени лъжици какао 22%
  • щипка хималайска розова сол (или на вкус)
  • 2 багети
  • пресен магданоз, сурово пресован зехтин и ферментирал лют пипер със зехтин и орехи за гарниране

Патладжаните се надупчват на няколко места с вилица или дървено шишче. Поставят се в тава, слагат се в предварително нагрята фурна на 180° и се пекат за 40-50 минути. Оставят се да се охладят докато може да се пипат с ръка и се обелват. Обелените патладжани се слагат в кухненски робот заедно със сусамовия тахан, лимоновия сок, чесъна, какаото и солта. Пасират се докато се получи гладко пюре. Ако пюрето е много гъсто може да се добави още малко лимонов сок или вода.

Багетите се нарязват на филийки по диагонал. Подреждат се в тава и се запичат във фурната докато придобият светъл златист цвят и станат хрупкави. Охлаждат се.

Кростините се сглобяват преди сервиране, като върху всяка филийка хляб се слага малко от пастета. Поръсват се със зехтин, пресен магданоз и лютият пипер.

Кростини с козе сирене и шоколадова тапенада

Адаптирано от книгата Real Chocolate: Sweet and Savory Recipes for Nature’s Purest Form of Bliss

Това е рецептата, която ме завладя от първо прочитане. Комбинацията от солената тапенада с послевкус на шоколад и прясното козе сирене върху хрупкавата филийка хляб ме докараха до екстаз и неизбежно си налях още една чаша вино.

За тази рецепта се използва кайенски пипер, който замених с лют червен пипер със зехтин. Този пипер е приятно лют и идеално допълва шоколадовата композиция.

Количеството тапенада е достатъчно за 15 броя кростини.

Продукти:

  • 30 гр. черен шоколад 85%, разтопен на водна баня
  • 10 броя обезкостени черни маслини
  • 2 големи филета аншоа, добре отцедени
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно или пресована
  • 2 супени лъжици каперси, добре отцедени
  • 5 супени лъжици студено пресован зехтин
  • 2 супени лъжици тъмен ром
  • 1 багета
  • 150-200 грама прясно козе сирене (използвах от приготвеното на село)
  • пресен копър и червен лют пипер със зехтин за гарниране

В кухненски робот се смесват шоколадът, маслините, аншоата, чесънът, каперсите, зехтинът и ромът. Не е нужно да се добавя сол, тъй като и аншоата и каперсите са прекалено солени. Всичко се пасира добре.

Багетата се нарязва на филийки по диагонал. Подреждат се в тава и се запичат във фурната докато придобият светъл златист цвят и станат хрупкави. Охлаждат се.

Кростините се сглобяват преди сервиране, като върху всяка филийка се слага малко от тапенадата, поръсва се с козе сирене и се гарнира с пресен копър и лют червен пипер със зехтин.

Забележка: Ферментирал лют пипер със зехтин и орехи, лют червен пипер със зехтин и хубав черен шоколад 85% може да намериш в магазин Бахара на ул. Иван Асен II 9, София.

Какао с 22% масленост може да намериш в магазин Инке Тинке на ул. Юрий Венелин 1, София





Кулинарно - в кухнята с Йоана Шоколадови (пред)ястия от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 09/15/11 20:52 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/o60pgkR1unA/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване