09/19/11 07:04
(http://krokotak.com/)

История с продължение

Шишенцата от „Саностол”, в които Вихра поставя течни подправки – зехтин с босилек, зехтин с розмарин, зехтин с копър.

Шишенцата от „Саностол, ”в които Ива приготвя зехтин с масло от невен.

Тази сутрин дъщеря ми малко е болеше гърлото, веднага извадихме витамините, приготвихме билковия чая и се досетих за двата ми любимите блога “Развихрено” и “Страната отвъд дъгата” …. и двете вълшебници Вихра и Ива.

Хубавата идея на Вихра да използва шишенцата от мултивитаминния комплекс „Саностол”“Развихрено”:

Аз например купувам редовно за сина си мултивитаминния комплекс „Саностол”. Помня прекрасния му свеж вкус от детските си години и не се изненадвам,че малкият също го харесва. Но откакто пораснах,аз открих и една допълнителна полза от тези витамини. Красивите им тъмнокафяви шишенца.

От известно време ги трупам в един шкаф и със съвсем малко намеса изработвам от тях шишенца за течни подправки – зехтин с босилек,зехтин с розмарин,зехтин с копър. Запушвам ги с тапи от вино. Наистина,стръкчетата не се виждат през тъмното стъкло,но пък ароматът си остава. А за да не бъркам в кое шишенце какво има,залепям етикети.  Напоследък обаче все не ми остава време да сменям етикетите,които се омазняват от честото използване на подправките. Затова  измислих друго – правя малки етикетчета от груба дебела амбалажна хартия,украсявам ги с хартиена или платнена дантела,перфорирам ги и ги завързвам за гърлото с тънък златен шнур. Така мога набързо – буквално докато ястието се топли в печката,да изработя напълно нови и красиви етикети и подредбата на масата да бъде съвършена…( цялата статия)

……и прекрасното й продължение от Ива “Страната отвъд дъгата”:

Сутрин градината ни цялата потъва в роса… Момичетата обикновено излизат по гумени ботуши защото летата тук са мокри и дъждовни. Спокойно можем да живеем с илюзията, че сме в някоя английска провинция… но вместо лехи с рози имаме невени. За да цъфтят цяло лято обаче, не оставам  цветчета им да прецъфтяват напълно. А винаги когато са са напълно отворени, и попили най-много слънчева светлина откъсвам най-големите цветове и ги оставам на проветриво, топло място да се изсушат. За седмица, две обикновено имам няколко шепи супен невен. От него приготвим невеново масло. В голям буркан заливам сушените цветове със зехтин.Оставам буркана на югозападния ни прозорец, където слънцето го нагрява през целия следобед в следващите четири, пет седмици.  Колкото по-дълго кисне невена толкова по-тъмно става маслото. То има силно затоплящ ефект. Когато се роди Даренцето мажех стъпалцата й, а сега когато момичетата са по-големи им подарявам лятно слънце в студените зимни вечери след баня….( цялата статия)

Ние нямаме градина, в която растат невени, за жалост, но пък имаме прекрасен приятел, който ни носи домашен зехтин от Гърция. Мисля, да опитам рецептата на Ива за домашно приготвеното масло от невен…

Публикувана на 09/19/11 07:04 http://krokotak.com/2011/09/istoriya-s-prodalzhenie/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване