09/23/11 15:08
(http://greentech-bg.net/)

Шотландската компания SSE се оттегля от ядрен консорциум и се концентрира върху ВЕИ

Scottish and Southern Energy (SSE) днес обяви, че се оттегля от сделката за изграждане на нова ядрена електроцентрала в Шотландия. Енергийната компания оттегля своя 25% дял в NuGeneration Ltd (NuGen), където участва с още две компании – GDF Suez и Iberdrola. NuGen възнамеряваше да изгради нова ядрена централа край Sellafield, West Cumbria. SSE, която никога досега не е имала ядрен бизнес, възнамерява да се концентрира върху своите проекти за възобновима енергия.

Alistair Phillips-Davies, директор в SSE, каза: „Ние винаги сме били предпазливи по отношение на финансовите и други въпроси, свързани с развитието на ядрената енергетика. NuGen ще трябва да осигури много милиарди паунди до 2015 за своя ядрен проект, което ще ангажира огромни финансови и експерттни ресурси оттук нататък за всеки участник в консорциума.“

Антиядрените движения посрещат със задоволствто решението на SSE.
John Wilson, заместник-председател на Комисията по енергетика в Парламента на Шотландия, определи този ход на компанията като още едно доказателство, че изграждането на ядрени централи е останало в миналото. Според него, оттеглянето на SSE е в съзвучие с намеренията на шотландското правителство за развитие на ВЕИ и оттеглянето на страната от ядрената енергетика.

По материали от: bbc

Публикувана на 09/23/11 15:08 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/sBR86busz0A/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване