09/27/11 12:56
(http://www.azcheta.com/)

Великият художник на Роалд

Знаете ли кой е Куентин Блейк?

Той е един от най-обичаните и най-успешни илюстратори и детски автори във Великобритания. Роден през 1932 г., той рисува откакто се помни. Първите му рисунки са публикувани в Punch, когато е на 16 години. Илюстрирал е над 300 книги на писатели като Майкъл Роузън, Ръсел Хоубън и други, а най-известното му сътрудничество е с Роалд Дал. Куентин Блейк пише и илюстрира и свои собствени книги, създавайки герои като Мистър Магнолия, Мисис Армитаж и Клоун. Илюстрирал е и класически книги за възрастни.

В продължение на много години Блейк преподава в Кралския колеж за изкуства, в който оглавява департамента по илюстративно изкуство в периода 1978 – 1986 г. Спечелил много награди и призове, през 2005 г. получава и званието Командор на Ордена на Британската империя. Според The Guardian, той „вече е бил национална институция”, когато е обявен за първия Детски Лауреат през 1999 г.

 На въпроса какво обича да рисува най-много, Блейк споделя, че харесва всичко, което прави нещо. Допада му движението. Например драконите са добър избор, защото можеш да ги разположиш по интересен начин на страницата, да нарисуваш хора, които летят на гърба им, докато колите не са от най-любимите му обекти за рисуване.

За съвместната си работа с Роалд Дал, Куентин разказва, че в началото е бил много нервен, защото през 1975 г. Роалд Дал е много известна фигура. Всичко обаче потръгва добре между тях и сътрудничеството между тях продължава 15 години – от 1975 до смъртта на Роалд.

Ако вече сте успели да се регистрирате, за да го гледате на живо утре, 28-ми септември – честито!

Ако не сте успели – не се притеснявайте. Следете какво става на страниците ни, а ние ще ви информираме за всичко шантаво и необикновено, свързано с Роалд Дал, Кеунтин Блейк и техните герои, свързани с играта ни „Читателска щафета”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване