10/02/11 17:32
(http://www.gorichka.bg/)

Лекторите на Форум Родителство II: Олга Дукат

Олга Дукат

Олга Дукат е:

  • на 30 години
  • първата сертифицирана дула в България, инструктор за подготовка за раждането към международната организация  Childbirth International
  • доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация Подкрепа за кърмене
  • съдружник в Център Естествени идеи
  • създател на сайта www.doula.bg
  • майка на Андрей (6 год.) и на Александър (3 год.)
  • в очакване на третото си дете

Горичка: Кое е най-трудното днес за един родител?

Според мен да намери баланса. Във всичко. В това да бъдеш всеотдаен родител, но в същото време да се реализираш професионално и като личност. Да бъдеш нежен и търпелив с децата си, но в същото време да успееш да поставиш ясни граници. Да отговориш на нуждите на децата, без да пренебрегваш своите собствени… Животът на повечето от нас е много забързан, опитваме се да успеем навсякъде и често се хвърляме от една крайност в друга.

Горичка: Препоръчайте ни една книга или блог за родителство или образование?

Понеже темата ми е такава, си позволявам да се върна по-назад във времето и да ви препоръчам книгата на френския акушер-гинеколог Мишел Оден “Първично здраве” (Primal health), в която говори за това, че периодът от зачеването до навършването на една година е критичен за целия по-нататъшен живот и здравето на човека. Също и всичките други книги на този автор - Birth Reborn, The Scientification of Love и други.

Олга Дукат cartoonГоричка:Ако бяхте министър на образованието какво щеше да е първото нещо, което ще направите?

Не съм мислила за конкретни стъпки, но определено бих работила в посока към това да се насърчава индивидуалният подход при образованието, самостоятелността на децата, свободата им да се изразяват и да избират. Също така бих насърчавала алтернативните форми за отглеждане и образование на децата, които съществуват в другите държави по света, такива като родителски кооперативи, домашно образование и други. Разбирам, че тези опции не са за всички, но хората са различни и трябва да имат избор.

Горичка: За какво ще ни разкажете на Форум Родителство?

Ще ви представя новата на България професия дула. Ще обясня какъв е смисълът от присъствието на дула по време на раждането и по какъв начин дулите помагат на майките. Ще поговорим за това как дулите комуникират с лекарите и какво вече е възможно в българските болници. Освен информацията за професията дула по света, ще споделя и своя скромен опит за работа на местна почва :-)

Форум Родителство: 8 октомври, събота; Модерен театър

*анимационната версия на Олга е създадена със SP Studio

Публикувана на 10/02/11 17:32 http://blog.gorichka.bg/?p=4839
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване