10/11/11 07:53
(http://eneya.wordpress.com/)

Празна бюлетина

Изборите наближават.
За това свидетелстват разлепените навсякъде плакати, повишеното медийно присъствие на разните му там партийни лица, скоростното чистене, строене, боядисване и създаване на впечатление за активно обгрижван град (държава).
Бравос де…… сетиха се, че имат някакви задължения… да се бяха сетили и през останалите четири години нямаше да е лошо.

Всъщност текат положителни промени – строи се Околовръстно, София става по-чиста и мобилна, случват се разнообразни хубави неща… но някак недостатъчно е. Детски градини, ясли, образование, работни места, здравеопазване… дупките са повече отколкото на едноименното швейцарско сирене. И въпреки това, действащите лица са летаргия, освен ако не видят телевизионна камера, тогава са бързи като светкавици.

Изборите сериозно ме притесняват. Защото когато поглеждам към списъците и кандидатиращите се, виждам по-скоро гавра с демократичното избиране:
вярно, можем да изберем за кого да гласуваме… само че възможните кандидати са един от друг цъфнали и вързали.

Чувам често от познати/приятели/колеги/роднини, че не виждат реална възможност за избор и че по-скоро биха гласували с празна бюлетина на основанието, че празната бюлетина има смисъл на „нито една от опциите не ми допада“. Всъщност и аз смятах, че нещата седят по този начин и процентът празни бюлетини се взима под внимание.
Само че всъщност не е вярно.
Празните бюлетини просто се игнорират и протестът, който трябва да представляват, бива пренебрегван.

Иначе казано, имаме опциите да гласуваме за най-малко проблемния за нас кандидат, да не гласуваме и да ни управлява някой, с когото съвсем не сме съгласни или да протестираме и да ни игнорират напълно, отново управлявани от някого, когото не харесваме/не сме съгласни.


Filed under: абсурдно, бръмчащи мисли, политическaта отговорност Tagged: абсурдистан, бюлетина, избори, пародия, политика, празна бюлетина, пренежрежение, протест
Публикувана на 10/11/11 07:53 http://eneya.wordpress.com/2011/10/11/protest-vote/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване