10/18/11 14:52
(http://ikonomika.org/)

Земеделието – лоша и добра новина

Според статистиката на Евростат, през 2010 година в България има повече земеделски стопанства (371 хиляди) отколкото в Германия (299 хиляди). Съответно, българските ферми са далеч по-малки от немските (около шест пъти), от което следва и по-ниска ефективност. (При млекопроизводителите имаме подобна статистика – в България те са повече отколкото в Германия, но произвеждат многократно по-малко мляко).

Позитивно е, все пак, че реструктурирането на земеделието се движи с бързи темпове. За 7 години броят на земеделските стопанства е спаднал с 44%, което е два пъти по-бързо отколкото средно в ЕС (само Естония има по-висок от българския темп). В същото време, за същия период с 25% се е увеличила обработваемата площ.

Неизбежният процес на преструктуриране на земеделието щеше да се движи по-бързо и безболезнено, ако държавната политика не се опитваше да го спре. Например, субсидиите за тютюнопроизводство можеха да бъдат използвани за подпомагане преминаването към по-ефективни производства, от което щяха да спечелят както тютюнопроизводителите, така и икономиката като цяло. Така е и с много други политики.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 10/18/11 14:52 http://ikonomika.org/?p=5862
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване