10/19/11 06:34
(http://www.azcheta.com/)

“Одисеята на Пенелопа” - “женският” мит на Маргарет Атууд

Аз съм Пенелопа. Онази, чиято история винаги е била разказвана от хитроумния ми съпруг. Аз съм Пенелопа - търпеливата, благочестивата, вярната, умната, тази която се е врязала с тези определения в съзнанието ви, за да не бъде никаква друга. Изсред тресавището на митовете Маргарет Атууд ме вижда в нова светлина и ми дава глас, с който да разкажа собствената си история. Аз съм Пенелопа - в “състояние на безкостие, безустие, бездиханност”.

Хор на робините: Ние сме дванадесетте. Нашите обединени гласове също прорязват романа на канадската ви съвременница. Ние прекъсваме разказа на Пенелопа, за да вплетем думите си в собствения си погребален покров. Онзи същият, който достойната съпруга на Одисей тъчеше за свекъра си, за да държи женихите настрана. Ние сме гласът на нейната съвест.

Аз съм Пенелопа. Човек от плът и кръв. Аз ревнувам от братовчедка си - хубавата Елена, влюбвам се в съпруга си и му раждам син. Аз съм кралица и майка. Аз съм дъщеря на Неяда. Аз съм вода - лека и неуловима, и постоянно обляна в сълзи. Аз съм тази, която знае, че зад приключенията на съпруга й се крият далеч по-прозаични одисеи. И докато той се утешава в обятията на богини, мен ме обикалят повече от сто гладни за богатството ми женихи, които се кълнат, че припадат от любов само при вида ми…

Хор на робините: Ние ще ви разкажем за коварните планове на Пенелопа, ще посеем зрънце на съмнение в добродетелите и верността й. Ще ви разкажем за това как, когато имаше възможност да говори, тя запази мълчание.

Аз съм Пенелопа. Единствено аз и Одисей знаехме тайната на брачното ни ложе - живото маслиново дърво. Аз съм тази, която нито потвърди, нито опроверга слуховете. Само виновните се защитават. Смъртта на робините ми е случайност, нещастно стечение на обстоятелствата. Само вековете могат да ме съдят.

Хор на робините: Ние сме тези, от които ще разберете за матриархалния култ, за който се счита, че е оглавяван от Пенелопа. Ние ще ви проведем обяснителна лекция, чрез която ще ви запознаем със символиката на 12. Ние ще ви изпеем песни и ще ви покажем живота зад лъскавите бокали и капризите на боговете, с присъщата пародия, предхождаща античните драми. Ние сме тези, които призоваха ериниите. Ние сме тези, които изрекоха клетвата: “Открийте Одисей, където и да отиде! От едно място на друго, от един живот в друг, както и да се промени, каквато и форма да приеме, преследвайте го! Душете стъпките му, на земята или в Хадес, където и да намери убежище, в песни и пиеси, в томове и тезиси, в бележки в полето и обяснителни бележки!”.

Аз съм читателката. Която обогатява географията на своето четене с канадката Атууд. Която търси основания за категории като “женско писане”. Която обича да гледа от опаката страна на митовете. Която дълбоко в себе си е един прокълнат Одисей. И която ви обещава приключение с прочита на “Одисеята на Пенелопа”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване