10/24/11 21:14
(http://nname.org/)

Ах, този Флаш

От 10 години работя на Флаш и платформата е железна, всеки който е тръгнал да я погребва, жестоко се е объркал. Технологията е по-развита от всякога, а проникването е по-високо от това на JS.

Кандидат-убийците бяха доста: SVG, Silverlight, Java, JS… сега хайпа е HTML5. Макромедия винаги са били авангарда на уеба. Без тях нямаше да видиш видео и да чуеш музика. Чатове, хардуерно 3d, сложни игри, шрифтове.. платформата има преднината на създателя, върви 2-3 години пред конкуренцията, която дори не е намира начини бързо да се стандартизира.

Първото голямо притеснение за флаш сайтовете беше неиндексацията в Гугъл, проблем, който беше на дневен ред близо 6 месеца. След това бяха семкаджийските битки на Стойв Джобс с Адоби – това ми се струва буквално надживяно и очаквам флаш поддръжка или някакви хакове в iOS.

Флаш остава лесният начин да се правят малки статични сайтове. Вдигат се бързо и изглеждат еднакво на всички кретенски браузъри по света. Платформата е и единствения разумен избор за мултимедийно съдържание. Няма друг начин да синхронизираш аудио и анимация, без да изпишеш тонове JS за едното нищо. Ако си бог на скриптовете, можеш да ползваш подобен код във флаш средата и да постигнеш същите резултати, в по-малко килобайти.

Флаш не е алтернатива на HTML, a негово допълнение. Ако не бързаш да анатемосваш това или онова, можеш да свършиш повече работа, а ако познаваш историята на уеба, можеш да имаш лек респект към хората, които са го създали.

Публикувана на 10/24/11 21:14 http://feedproxy.google.com/~r/nname/~3/-vfTYGLsaCk/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване