10/24/11 11:43
(http://www.azcheta.com/)

Чети повече и подари страшна книга за Хелоуин

Ако ви попитам какви традиции знаете за вече доста популярния и у нас Хелоуин, вероятно повечето ще ми разкажат за карнавални костюми, събиране на бонбони и сладкиши и правене на номера. Може би някои ще ми разкажат и за тиквените фенери, за забавни игри с ябълки и т.н.

Аз обаче, точно днес, седмица преди в цял свят да бъде отбелязан празникът на Вси Светии, ще ви разкажа за една бъдеща традиция, чието начало ще се случи само след седмица, а всички хора по света имат възможността да бъдат част от нея, независимо дали са католици или не, деца или възрастни, празнуват Хелоуин или не.

Името на тази “сташна” кампания е All Hallow's Read, а идеята е много проста - подари страшна книга за Хелоуин.

Подари я на тези, които обичаш, на тези, които харесват страшни книги, на тези които никак не четат, на тези, които не харесваш, ама никак, на тези, които искаш да зарадваш, да уплашиш, да очароваш, на всички, които искаш да дадеш огромния подарък на любовта към книгата.

Инициатор на тази кампания е не кой да е, а самият Нийл Геймън, един от най-актуалните и четени съвременни фентъзи автори, които винаги са участвали активно в различни кампании за поощряване на четенето.

В специално създадения сайт на инициативата Геймън лично приканва всички да се включат и да превърнат подаряването на страшни книги в истинка част от духа на Хелоуин (виж видеото по-долу). На сайта могат да се намерят интересни предложения за тематични книги, разделени по възрастови групи, които да помогнат при избора ви. Сайтът предлага още подходящи плакати, разделители за книги и картички, които могат да се принтират и да бъдат очарователно допълнение към страшната книга, която ще подарите.

Кампанията се развива усилено в twitter, където всеки може да сподели мнението си за нея, каква книга ще подари и какво още му е хрумнало за своеобразното трансформиране на лакомство срещу трик в книга срещу трик с хаштаг #allhallowsread.

Подобна кампания преди време инициира лично и писателят Георги Господинов, като призова хората да подарят книга за Коледа, а Алекс от екипа на “Аз чета” я трансформира в идеята да подариш книга на любимата си библиотека за своя рожден ден.

Независимо на кого и кога и по какъв повод подарявате книги, това е важно, защото книгите са важни и могат да променят много – и лично и нелично, за цялото общество. Жестът наистина си заслужава, затова не се колебайте, не се и чудете, все има някоя страшна книга в библиотеката.

Ние в “Аз чета” страшно много харесахме идеята и наистина се надяваме този Хелоуин да бъде много по-книжен, много по-четящ и много по-интересен. За да ви улесним максимално в избора на български заглавия за подаряване, както и да влезете съвсем в настроението на “най-страшния ден от годината” през цялата седмица до самия ден на Хелоуин ще имаме тематични публикации, ревюта и много книжни изненади, защото предстои “Седмицата на страшните книги”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване