10/28/11 04:24
(http://ikonomika.org/)

АЕЦ Белене – как да разберем руските намерения?

извадка от коментар, който написах за в. Пари, 27 октомври 2011

Тогава как да разберем дали руснаците наистина вярват в АЕЦ „Белене“? Има начин. Можем да структурираме финансирането така, че то да бъде корпоративно, без държавни гаранции, обезпечения и скрито подпомагане.

Механизмът е прост. Държавната компания АЕЦ „Белене“ издава 30-годишни корпоративни облигации, които са необезпечени и негарантирани и носят умерено ниска лихва (4-6% годишно). В условията по облигациите се включва клауза, че лихвата и главницата се плащат само ако цената на тока е толкова ниска, колкото обещават руснаците и само ако компанията АЕЦ „Белене“ има печалба от продажба на ток на свободния пазар.

При такъв модел на финансиране, руската страна би поела всички рискове и ще получи плащания само ако АЕЦ „Белене“ е рентабилен проект. Ако руснаците са съгласни на подобен вариант на финансиране, тогава да заповядат. Ако не са съгласни, значи имат съмнения в проекта за Белене, колкото и да твърдят обратното.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 10/28/11 04:24 http://ikonomika.org/?p=5895
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване