11/14/11 06:19
(http://www.azcheta.com/)

Семейство Тъпашки и силата на възмездието

Чували ли сте израза: „Всичко се обърна с главата надолу“? Мога да се закълна, че онзи, който го е измислил, е чел историята за „Семейство Тъпашки“ на Роалд Дал! Но всичко по реда си…

Господин и госпожа Тъпашки са две доста неприятни личности. Той е космат и брадясал до безобразие. Космите му стърчат навсякъде и го правят да изглежда още по-отблъскващ, а нищо не може да се сравни с отвращението, което предизвиква храната, заплела се в брадата на г-н Тъпашки. Той не се ли къпе, ще си кажете сигурно? Ами всъщност НЕ! Никога, дори и в неделя.

За съжаление, съпругата на косматкото не отстъпваше по нищо на отвратителния вид на г-н Тъпашки. Тя бе много  грозна и отвратителна, но най-забавното е, че всъщност се бе родила доста симпатична. Ама как така, ще помислите? Възможно ли е да се родиш симпатяга и да се превърнеш в чудовище като г-жа Тъпашка? Разбира се, защото тайната е много проста: „Когато човек има грозни мисли, лицето му погрознява!“

Двамата герои, освен че са много отблъскващи, са безкрайно гадни и жестоки. Мразят децата, мразят кученцата, убиват птиците и си спогаждат турбо-мега-отвратителни номера един на друг. Как г-жа Тъпашка изпусна стъкленото си око в бирата на мъжа си, как той сложи жаба в леглото й и се опита да се отърве от нея, изстрелвайки я с балон към Луната, са само някои от по-малко смахнатите им идеи.

По-лошото бе, че г-н Тъпашки караше своите четири маймунки Мъгъл-Уъмп да стоят с часове с главата надолу и ги тормозеше до безобразие, за да изпълни желанието си. Какво е то? Да отвори голям маймунски цирк „С главата надолу“. Бедните маймунки, ако не правеха всичко с главата надолу, не получаваха храна и вода!!! (Къде са природозащитниците, моля? Имаме спешен случай!)

Но ако смятате, че жестокостите на Тъпашки свършват дотук, мнооого се лъжете! Защото всяка сряда отвратителното семейство вечеряше с птичи пай, а бедните „съставки“ на пая г-н Тъпашки ловеше с лепило „Няма пускане“. С него намазваше обилно клоните на Голямото мъртво дърво в градината и бедните птици, кацнали върху примамливата спирка за почивка, залепваха здравата с двете си крачета!

Такива безобразия не могат да останат ненаказани! За щастие на Мъгъл-Уъмп, един ден африканската птица Роли-Поли се появи в английската градина на Тъпашки. С нейна помощ нито едно хвъркато не кацна на Голямото мъртво дърво и г-н Тъпашки направо побесня! И какво от това? В крайна сметка, всяко зло рано или късно бива наказано.

Как птиците, начело с Роли-Поли и храбрите маймунки Мъгъл-Уъмп, наказаха отвратителните чудовищни старчета, ще оставя да разберете сами. Финалът бе наистина грандиозен и преобръщащ нещата с главата надолу, за което искрено се радвах.

Още по-голямо удоволствие ми достави идеята, че това е книга, с която мога да се включа в играта „Читателска щафета“! Добре де, не мога, защото съм пораснала, но вие можете :) Ако все още не знаете правилата, посетете сайта www.roalddahl.azcheta.com и не се бавете: крайният срок е 09.12.2011 г.!

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване