11/14/11 10:24
(http://vasvalch.com/)

Силата на промоциите

trendwatchingГруповото пазаруване ми става все по-интересно в последно време и явно от Trendwatching са на същото мнение. Тенденцията безспорно е интересна и показва, че, напук на всички желания на маркетолозите да създават култови марки, повечето потребители се интересуват предимно от прагматичното съотношение цена/качество. Но това не значи, че цената е единствен определящ фактор – напротив, ключова отново е емоцията, но в нов смисъл.

В последния си доклад “Dealer-Chic” Trendwatching говори за новата мания по намаления, отстъпки и купони и влиянието на дигиталната среда върху тях. Ако преди повечето потребители са се чувствали едва ли не неудобно за това, че ползват купони и отстъпки, то сега усещането за намиране на добрата сделка е по-скоро белег на експертност – потребителят е “изловувал” най-добрата оферта и знае къде да я намери. Основните три тенденции, които Trendwatching виждат, са интересни и по-скоро психологически:

  • Повече за по-малко: потребителите търсят добри оферти, особено за по-”маловажни” неща като храна, дрехи и други ежедневни разходи. Това се наблюдава не само при потребителите, които трудно свързват двата края, но и при тези, които са по-материално независими. Защо ли? Тъй като спестените пари ще помогнат за покупката на нови продукти, услуги и изживявания. Парите не се спестяват дългосрочно, а се преразпределят към интересни преживявания: неслучайно голяма част от покупките през сайтове за групово пазаруване са за забавления, кино, вечери навън или екскурзии.
  • Средството е мотивацията: за разлика от обикновените хартиени купони, офертите 2.0 са технологични и привлекателни. Купонът ти е в смартфона, персонализиран лично за теб и често предоставя възможността да го споделиш с приятели. Отстъпките вече са интерактивни, лични и забавни, а потребителите се чувстват като иноватори, когато ги използват.
  • Най-доброто от най-доброто: въпреки че търсят намаления и оферти, потребителите не искат да правят компромиси с качеството. Бизнесът вече няма да може да използва намаленията като начин за привличане на потребители, тъй като те развиват навика да проверят офертата в сайтовете за ревюта и препоръки.

Какво да очакваме?

Бъдещето на груповото пазаруване и онлайн-отстъпките е все по-интригуващо. Според Trendwatching потребителите ще свикват все по-бързо с промо-предложенията и ще очакват отстъпки навсякъде и за всичко. Офертите ще стават все по-персонализирани и таргетирани на база предпочитанията и навиците на потребителите. Компаниите за групово пазаруване и отстъпки ще създават програми за лоялност, които да привличат нови потребители и да задържат съществуващите с награди. Ревюта в реално време ще са налични за всяка оферта.

Живеем в интересни времена. Потребителските навици се променят все по-бързо и по-бързо, а контролът преминава от ръцете на марката в ръцете на нейните клиенти. Независимо дали харесваме тенденцията на постоянни отстъпки и подаръци, ще трябва да се съобразяваме с нея.



Още по темата:

  1. Интервюта с аудиторията
  2. Тенденциите на 2011
  3. Силата на детайла

Публикувана на 11/14/11 10:24 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/azP2E82FbDo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване