11/24/11 20:52
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Лимонено жълто

Хубав цвят! Свеж, радостен, игрив. Лимонено ми е от няколко дни насам. Толкова много, че чак ми става кисело. И защо ли? Ами започнах да правя лимончело. Каня се от години и най-после се хващам в ръце. Правя голяма доза, че кой знае кога пак ще съм на тази вълна. Когато стане ще ти кажа. Ако стане. Е, как няма да стане!? Чакам търпеливо.

Остават ми към двадесет лимона без кора. И какво да ги правя? Правя ги на лимонада. То хубаво, но омръзва. И колкото и да я подслаждам вече ми е кисело. Това май го казах. Ще разнообразя с лимонов крем.

Изпробвам една рецепта от gourmandrecipes.com. Все още ми е кисело. Правя втори опит с малко повече захар. Така е по-добре, но не е достатъчно. То пък кога ли ми е достатъчно? Захарта имам предвид. Ще го вложа в десерт. За крема става въпрос. Правя торта, но бързам и се разпада. И защо бързам? Гони ли ме някой? Времето ще да е. Нищо, изядохме я и размазана. Пристъпвам към план Б. Тарталети ми се въртят в главата. С шапчица от италиански меренг. Той е много сладък, ще омекоти киселината на крема. О, имам и едно домашно сладко от касис от Ралица. Ще го добавя.

Опитвам готовите тарталети. Свежест! Лимонено жълта и сладка. От това имах нужда! Е, няма как да не я споделя.

Лимонов крем

От посочените дози се получава около 500 грама крем. Може да се съхранява в плътно затворен буркан или кутия в хладилник до една седмица. Кремът е свеж, сладко-кисел и е подходящ за добавяне в десерти. Би могло да се добави и настъргана кора от един лимон в края на приготвянето му.

Продукти:

  • 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 150 мл. прясно изцеден лимонов сок (от около 3 лимона)
  • 200 гр. захар
  • 150 гр. краве масло, нарязано на кубчета

След като се изцеди сокът от лимоните е добре да се мине през фина цедка.

В огнеупорна купа се смесват яйцата, захарта и лимоновият сок. Купата се слага на водна баня, на умерен огън. Сместа се разбърква докато се сгъсти и стане крем с консистенция на крем Англез. Може да отнеме между 8 и 18 минути. Важно е да имаш търпение и да не спираш да разбъркваш. Кремът е готов, когато остава върху потопена лъжица в него, и когато се прокара пръст върху лъжицата да остава отчетлива следа. Но ти ще забележиш, когато започне да се сгъстява.

Отстранява се от водната баня и докато е топъл се добавя маслото. Разбърква се докато маслото се разтопи. След това кремът се охлажда на стайна температура като се разбърква от време на време за да не хване коричка. Когато е напълно охладен може да се използва или да се съхрани в плътно затворен буркан или кутия в хладилник.

Лимонови тарталети със сладко от касис и италиански меренг

За тези тарталети ще последват няколко препратки към други постове, откъдето взимам части от отделни рецепти.

За тестото използвах рецептата за сладко ронливо тесто от поста Ново, винено, есенно и сладко, като приготвих 17 тарталети с диаметър 6 см.

В изпечените тарталети разпределих около 150 грама сладко от касис. (По една чаена лъжица на тарталета.)

Върху сладкото разпределих лимоновия крем. (По две-три супени лъжици на тарталета.)

Най-отгоре декорирах с италиански меренг, чиято рецепта може да видиш в поста Испахан-маслени работи и добавих цвят с пресен касис и мента.

Забележка:

Тестото за тарталетите и изпичането им, както и лимоновият крем може да се приготвят до седмица предварително. Изпечените тарталети се съхраняват в плътно затворена кутия на стайна температура. Лимоновият крем се съхранява в хладилник.

Сглобяването на тарталетите със сладкото и лимоновия крем може да стане до два дни предварително, като се съхраняват в плътно затворен съд в хладилник.

Неизбежно е италианският меренг да се приготви преди сервирането на тарталетите. В случай на неудобство би могло да се използва разбита сметана (животинска), която по мой вкус е желателно да се подслади. Разбиването ѝ става за секунди, така че ни би отнело време, както при италианския меренг.

И стига ме е гонило това време вече! Наслаждавам се спокойно на всяка хапка…





Кулинарно - в кухнята с Йоана Лимонено жълто от Йоана Петрова - Кулинарно
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 11/24/11 20:52 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/SF4du14V0rA/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване