11/25/11 02:13
(http://komitata.blogspot.com)

Биоразнообразие, бурени и бъдеще.

Продължаваме с околната среда и бъдещето.

Искам да ви обърна внимание върху една очевидна, но почти незабелязвана опасност за културното наследство и природата на София, чието неутрализиране един ден ще ни излезе много, много солено.

В София има едно дърво, което по произход е от Китай, което е изключително агресивно към местната флора и което расте почти навсякъде.



Бившите княжески конюшни пред НСИ


пощата в нашия квартал

Това е айлантът, наричан още китайски ясен или (малко заблуждаващо) див орех. Листата му могат да бъдат сравнително лесно сбъркани с тези на черния орех, но за разлика от него не ражда орехи ;-)

Расте върху всякакви почви, включително върху фасадите на сгради, върху строителен боклук, пясък, замърсени почви и т.н. Расте много бързо, развива дълбока коренова система. За рекултивация и укрепване на ерозирали почви е супер, но става проблем, когато се пренесе в градовете. Премахването му е много трудно, защото ако дънерът просто бъде отрязан, веднага отстрани прорасват нови издънки.

Освен, че има склонността да разрушава неподдържани сгради, които често са част от културното наследство, потиска развитието на местната флора и застрашава биоразнообразието.

Който и изоставен двор или сграда в София да погледнете, ще видите поне няколко растения от този вид.

Дворът в долната част на снимката е целият обрасъл в айлант.

Не разбирам много от лесничейство, но съдейки по това, което успях да заснема, просто разхождайки се по софийските улици, без специално да го търся, рано или късно ще ни дойде сметка, от която ще ни се завие свят. Хубавото е, че дървесината на айланта има промишлена употреба, така че само остава да се планира и проведе смислена акция.

Биоразнообразието не е от каузите, които предизвикват някакво особено обществено вълнение, дори ми се струва, че сложната дума събужда асоциации за някакъв страничен и много частен и специализиран проблем, а това въобще не е така. Става дума за проблем с огромно икономическо и социално значение, ето сещам се и за мидата-зебра, която прави големи поразии по язовирите и електрическите централи. 

Това са явления, които могат да бъдат сравнявани с гигантски горски пожар или с нашествие на скакалци по разрушителността си, но не се взимат особено активни мерки за противодействие.

България е на водещите места в Европа по биоразнообразие, но това е, защото все още не сме особено икономически развити, а и както се видя с черноморските плажове, нещата могат много бързо и завинаги да се променят към лошо. 

Също, преди около месец бях поканен на среща с WWF България (за съжаление, не федерацията по кеч), за да си говорим за биоразнообразието. 



Стана дума главно за „Натура 2000“ и горите, но също стана дума за тяхното лого с пандата (защото се сетих за злите панди на wulffmorgenthaler.com), за долното течение на Дунав, което е истинска съкровищница на живота, и аз мога да го потвърдя, особено за делтата, която препоръчвам на всеки да посети, ако има възможност.


Бяхме любопитни да разискваме всякакви екологични теми - от електромобили до био земеделие, лов и риболов, което е сигнал, че тия теми са непознати и затова толкова интересни.

 Страхотният музей на Делтата на Дунав в гр. Тулча, Румъния


Стана дума и за любимото ми ловно лоби, които наскоро си удължиха ловния сезон, без да обръщат внимание на закона. Въобще, темата е безкрайна и честито – още една грижа на главата ;-)

Но без нея не може.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване