12/26/11 14:06
(http://greentech-bg.net/)

Coca-Cola до 2020 с 100% бутилки от биополимери

Войните на Cola-гигантите навлизат в нова фаза – зелена. Те вече не са фокусирани единствено върху вкуса, Coke и Pepsi през последните две години се надпреварват кой пръв ще наложи на пазара бутилки от пластмаса, която не е нефтен дериват. Coke изпревариха с презентирането през 2009 година на тяхната PlantBottle, която съдържа 30% захарни полимери, но в същото време е напълно рециклируема заедно с останалите пластмасови отпадъци.

Pepsi наваксаха в началото на тази година като разкриха своите планове да въведат в употреба бутилки, изработени от 100% полимери на растителна база, които да бъдат на пазара най-късно до началото на 2013 година.

От Coke твърдят, че вече са продали по света 10 милиарда от бутилките PlantBottles. Но те не спират до тук. По-рано този месец те обявиха създаването на три стратегически партньорства, чиято цел е създаването на следващата генерация PlantBottles.

Компанията си партнира с Virent, Gevo и Avantium, всяка от тези три компании е разработила алтернативи на пластмасите, получавани от петролни суровини и са нетърпеливи да наложат на пазара своите напълно рециклируеми еко-полимерни опаковки.

Всяка от тези компании има собствена програма за разработване на продуктите си. Virent планират до 2015 година да отворят първия си завод за производство на бутилки от био-полимери на базата на paraxylene.

Coca-Cola възнамерява да замени всички петролни пластмаси с биоматериали до 2020 година, като централен елемент в неййната стратегия са именно PlantBottle.

По материали от: greenbiz

Публикувана на 12/26/11 14:06 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/BL7lgCmKpYs/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване