01/12/12 10:04
(http://vasvalch.com/)

IKEA сърфира на вълната на социалните медии

ikea_sleepoverМного компании са активни в социалните медии. Доста от тях познават канала и аудиторията достатъчно добре, за да ангажират потребителите. Но малко са тези, които се възползват от вече създадени виртуални групи, за да покажат, че наистина ЧУВАТ социалната среда. IKEA даде много добър пример как се прави това с кампания във Великобритания, която позволи на 100 късметлии да преспят в магазин на компанията.

Идеята идва от група във Facebook с недвусмисленото заглавие “Искам да преспя в IKEA“. Групата е събрала около 100 000 участници, когато IKEA я открива и магазинът в Есекс решава да заеме идеята и да направи 100 от членовете на групата щастливи. Имената са избрани на томболен принцип и в уречения ден (т.е. нощ) феновете отиват за комфортен сън в магазина. На входа получават спално бельо и подаръци, а за още по-добро изживяване хапват и пият греяно вино и горещ шоколад. През вечерта на място обикалят консултанти, които помагат на гостите да научат повече за своите нощни навици и да изберат перфектното легло спрямо тях. Забавленията не са оставени на заден план – през вечерта се прожектират филми, звезди четат приказки, а на линия са и професионални масажисти, козметици и маникюристи. Разбира се, дрес кодът е пижамен. Вижте видеото, за да научите повече:

Използването на вече създадена общност в социалните медии позволява минимални усилия за намиране на подходящите фенове за кампанията, а плюсовете са на лице. Компанията успява да постигне няколко много важни цели. Не само феновете са по-доволни, но и IKEA научава доста интересни факти за поведението на потребителите: например, че повечето от тях отделят само 10 минути за избор на матрак. PR-ефектът е още един допълнителен плюс. Това е само едно от многото доказателства, че компаниите могат да получат много от социалните медии и да бъдат неимоверно улеснени при намирането на идеи за нови кампании.

Чудя се дали има българска марка, която може да се възползва от подобни създадени вече общности?



Още по темата:

  1. IKEA: Партито винаги е в кухнята
  2. Сто скачащи котки в IKEA
  3. Герила маркетинг с умереност – IKEA

Публикувана на 01/12/12 10:04 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/U8azOKYlIoo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване