08/08/11 08:44
(http://vasvalch.com/)

2012: година на мобилния маркетинг и социалните медии

След средата на годината маркетолозите вече се замислят за инвестициите си през следващата година. Според изследване от юли основното преразпределение на маркетинговите инвестиции ще се случи в полза на мобилния маркетинг и създаване на профили в социалните медии. SEO и платена реклама в социалните медии пък са най-бързо растящите категории за следващата година, според изследването на Distributed Marketing Blog, осъществено сред 190 маркетолози.

Малките фирми са практични, големите залагат на познаваемост

Интересно е да видим разпределението на целите между малките и средни фирми и големите корпорации. Първите са много по-силно ориентирани към преактическото обвързване на маркетинга и продажбите. За 60% маркетинг стратегията трябва да доведе нови клиенти, 36% ползват за измерител общите продажби, а 35% искат маркетингът да носи връзка с нови потенциални клиенти. Корпорациите пък преобладаващо се ориентират към познаваемост на марката (основна цел за 53% от анкетираните). Общите продажби и бизнесът с нови клиенти са във фокуса респективно на 38% и 37% от респондентите. Интересно е, че големите компании залагат също толкова силно и на изграждането на лоялност, като тази цел е част от плана в 36% от случаите. Личи си, че големите са осъзнали нещо важно – лоялните потребители носят по-голяма печалба срещу по-малка маркетингова инвестиция.

digital-and-social-media-marketing-priorities-2012

Email и принт са звездите на 2011, SEO и социалните медии завземат територия догодина

И малки, и големи са залагали на предимно офлайн стратегии през 2011. 50-процентовата бариера е премината само от email маркетинг, принт и директен маркетинг. За сметка на това 2012 ще е много по-онлайн. Най-голям ръст според изследването имат инвестициите в SEO (21% нарастване, което е с 50% повече спрямо 2011), създаването на social-профили (ръст 21%) и платеното присъствие в социалните медии (17% ръст, над 100% нарастване спрямо настоящата година).

2012-marketing-channels-plans1

Нарастват бюджетите за мобилен маркетинг и социални медии

Важно е и кои от използваните тази година стратегии ще получат повече внимание от маркетолозите догодина. Това безспорно са мобилният маркетинг и присъствието в социални медии посредством собствени профили – съответно 55% и 54% ще увеличат бюджета си за тези дейности. С разлика от 10% следва SEO. С фокусирането върху онлайн кампании явно спада използването на старите комуникационни канали. 45% ще използват по-малко директен маркетинг, а 41% – по-малко принт. Ясно се вижда, че много маркетолози са се поддали на манията по нови медии, което обаче може да навреди на всеки план – интегрирането на различни канали дава много по-добра възможност да достигнете по-голяма аудитория.

2012-budget-plans1

До 2012 все още има доста време, но тенденцията е ясна. Интересно ми е дали и в България интересът към нови медии нараства толкова сериозно или маркетинг-браншът все пак разчита в равна степен и на традиционните канали. Вижте и оригиналния пост.



Още по темата:

  1. 101 графики за маркетинг и социални медии
  2. Матрица на социалните медии
  3. 50 графики: Mаркетинг в социалните медии

Публикувана на 08/08/11 08:44 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/7OFKbr_z6D0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване