01/22/12 15:33
(http://eneya.wordpress.com/)

Журналистиката и расизмът

Как да не се гордееш с такива заглавия по вестниците, че си бил възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и по-точно ФЖМК (Факултет по журналистика и масови комуникации)?

Насладете се на този чуден бисер, който е еманация на „не бе, в България няма расисти, ние сме много широко скроени хора и приемаме всички, стига да не парадират с различността си“.

Българска "медия"?????

Как да не бъдеш очарован от подобен гръмък пример на журналистически такт и умение за предаване на ценна и важна информация на читателите, чрез умело съобразяване с Етичния кодекс пък и с елементарното добро възпитание, наистина? Очевадно тези хора са причинили ситуацията с наглостта си да бъдат с тъмен цвят на кожата и от различна раса, играещи за чужд отбор, нали така?
(сарказъм)

Интерсно ми е какво ще се случи с 1. авторът на този бисер (Симеон Кичуков), 2. вестникът публикувал „творбата“ (7 дни спорт), 4. редакторът на споменатия вестник (Юлий Москов), 5. собственикът на вестника?

Защото ОЧЕВАДНО Юлий Москов е неспособен да си върши работата, понеже му липсва образованието, пък и, на база изказванията, предполагам и мозъчните клетки да разбере какво, аджеба, е расисткото на изказването или да се сети да разгърне един речник и да види дефиницията на думата.
Следва, логично, да предаде поста си на някой, който има поне повърхностни познания по изискванията на работата му.

Специално за Юлий Москов:
Расизъм е: вярата, че расата е основното определящо звено на човешкото поведение, качества, умения и способности. Като следствие се стига до вярване, че едни раси превъзхождат морални/фичически/интелектуално други раси останали раси.

Иначе казано, да използваш обидни и унизителни изрази, за да коментираш някого на база расата му… е неправилно.
Думата, която е използвана в текста цели да обиди и унижи.
Фуболистите, за които става дума, тяхната игра/умения и прочие са тотално игнорирани, те са редуцирани просто до расата си и за да бъде описана спомената раса, е използвана обидна дума, чиято цел е да ги унижи.
Използването на подобен език е напълно недопустима в каквато и да е медия, по какъвто и да е повод.

Изключително съм погнусена от поведението на Кичуков, който използва вече изтърканото „аз имам приятел от Танзания, значи не съм расист“…
Не слънчице, изразните ти средства са расистки… ти, може и да не се смяташ за расист, но думите ти те представят като такъв. Няма никакво значение дали имаш приятели от Танзания, Тунис или Марс, ако езикът, който използваш е обиден, омаловажаващ и презрителен, то това те прави ЛОШ журналист и освен това, те прави РАСИСТ.


Filed under: Медийна безотговорност, уни-то Tagged: 7 дни спорт са расисти, България, Юлий Москов - необразован расист, абсурдистан, гавра, журналистика, пародия, расизъм
Публикувана на 01/22/12 15:33 http://eneya.wordpress.com/2012/01/22/journalism-and-racism/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване