01/26/12 09:24
(http://www.azcheta.com/)

Представиха книгата "Последен влак за Истанбул"

В едночасовата среща журналистът Георги Коритаров, политикът Александър Йорданов и преводачката Кадрие Джесур представиха книгата "Последен влак за Истанбул" на турската писателка Айше Кулин в Дома на киното в сряда вечер.

Наблягайки на историята как Турция спасява евреите си по времето на Холокоста и ролята на България в същия този процес, Георги Коритаров предложи на специалния гост - кмета на София Йорданка Фандъкова, с помощта на Столична община да бъде поканена и авторката Айше Кулин. Според него най-подходящият начин това да се случи е да се организира форум около 10 март – денят, в който се почита паметта на жертвите на Холокоста – заедно с българските евреи и израелските интелектуалци. Така народите, спасили много евреи по време на нацистките гонения, могат да застанат рамо до рамо, а форумът да се превърне в част от облика на българската столица, събирайки в себе си различното, превръщайки го в многообразие, в послание за толерантност, аргументира се Коритаров.

Кметът Фандъкова приветства идеята като добра и въпреки, че не успя да даде категоричен отговор дали подобен форум е възможно да се случи с подкрепата на Столична община, изказа предположение, че би могло да се осъществи с подкрепата на обществото.

Александър Йорданов изказа възхищение от текста и сподели, че е „готов сценарий за филм“. Такъв, оказа се, се подготвя и нищо чудно скоро да го видим на екран и в България.

В допълнение към интригуващите изказвания на Коритаров и Йорданов, преводачката Кадрие Джесур прибави и загадката на любовните нишки, вплетени умело в историята за спасяването на евреите турски граждани и политиката на Турция.

Очаквайте съвсем скоро и ревю за „Последен влак за Истанбул“ в Аз чета.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване