01/28/12 00:56
(http://asktisho.wordpress.com/)

Гответе се за ACTA

След като писахме за PIPA-нето на SOPА-та, което може има непредвидими последствия (най-малкото – преждевременни), дойде време да си поговорим и за ACTA.

Може да не сте готови за ACTA, може да не го искате, но някои хора, така или иначе, вече са готови за вас и ще ви го приложат. Без да питат!

Дето се вика: „Нямам нужда от секс. Държавата ме люби всеки ден“ :)

Е, това беше в добрите стари времена, в романтичните години!

Сега вече имаме истинска оргия! International, cross-cultural, interracial, forced, non-consentual gang-bang, при закрити врати, starring: държавата, SEO-тата на няколко големи компании и правителствата на повечето „цивилизовани“ страни по света.

Явно шепа хора на тази планета са решили, че стотици милиони потребители, обикновени граждани и малки бизнеси просто ще си свалят гащите, ще ги оставят да си правят каквото са си наумили там, в тъмната стаичка, малко преди ACTA, при закрити врати, и дори няма да се опитат да възразят.

Интересно, защо има наказания за изнасилвачи, които са посегнали върху един-единствен човек еднократно, а няма наказания за политици и юридически лица, които системно се опитват да изнасилят…цялото човечество?

Шистовият газ може да ни се размина временно, но все още има компании, които се опитват да отровят същата питейна вода, само че от другата страна на румънската граница…

SOPA-та може да я сложиха временно на спирачки зад океана, но как ви звучи да влезете в затвора за това, че качвате в ютуб видео от домашното си парти, да речем, на което гостите ви слушат радио? Без разрешение от носителите на авторските права за песните, които се излъчват по това радио?

Как ви звучи? А?

Според мен трябва да се прибавят още 200 тояги на голо, публично, пред паметника на Цар Освободител, отсичане на едната ръка и вадене на едното око…или поне отрязване на двете уши. Ще ми слуша музика без авторски права! Че и в ютуб ще ми качва! Какво като е фон? Какво като радиото си е платило, за да ги излъчва тези песни? Излъчило ги е еднократно! Само за това си е платило! Разпространение на пиратско съдържание! Затвор, глоба, осакатяване, каторга и продаване на половината семейство в робство! Без право на замяна!

Говорим не за закон, не за кодекс, не за решение на конгреса на една единствена страна, била тя и най-мощната в света, говорим за между правителствено, над-национално споразумение! Такива споразумения обикновено са с предимство пред местното законодателство. Лошото е, че България вече го подписа. Ти и аз вече сме със свалени гащи.

Но, да станем сериозни. Има доста байтове по темата.

Целта ми не е да досаждам, нито да преразказвам, нито да обобщавам, не се опитвам да ви убедя в нищо.

Както виждате, дори нещо се лигавя.

Но съм събрал парчета информация, които са удобни, бързи, лесни са за смилане, важни са, предлагат различни гледни точки (граждански, експертни, журналистически, административни, политически, правни), всичките са по темата и всичките са актуални.

Предлагам ви ги накуп. Изводите си ги правете сами. Накрая има линк към петицията, предназначена за Европейския парламент, която НЕ НАСТОЯВАМ да подпишете. Може пък да ви харесва да участвате в international, cross-cultural, interracial, forced, non-consentual gang-bang. Знам ли? Разни хора – разни идеали!

Юруков много хубаво е резюмирал нещата. Предложил е две парчета видео накрая, плюс линкове към външни статии, съдържащи допълнителна информация. Докато все още е разрешено…

Тук е мнението на експерта по медийно право Нели Огнянова, която отдавна дълбае по въпроса в нейния блог и следи нещата отблизо. В няколко последователни поста.

Официалната позиция на Европейската Комисия 

Официалната позиция на Министерски съвет на Република България 

Официалната позиция на Пейо, който докладва, че докладчикът на ЕС за АКТА е подал своята оставка.

Плюс няколко статийки на английски:

Forbes:  Ако мислите, че СОПА-та беше лоша, само чакайте да се запознаете с АКТА!

International Business Times:  Акта срещу СОПА-та. Пет причини защо АКТА е по-страшна заплаха за свободата на интернет

European Digital Rights:  Пет кратки брифа в по една страница за обощение на най-важното по въпроса

Подписката, която ще бъде внесена в Европейския парламент.

Първоначално идеята на организаторите беше да съберат 500 000 съмишленици. После промениха целта на 750 000. Вече са събрали близо един милион. Когато цъкнеш върху линка сигурно ще са повече. Обещават да внесат подписката в Европараламента по „впечатляващ“ начин. Сайтът им също е доста впечатляващ – виждаш хората, които се включват от цял свят, буквално всяка секунда. Видях и моето име да минава през списъка, придружено от българското флагче.

Тихомир Димитров

 

 


Публикувана на 01/28/12 00:56 http://asktisho.wordpress.com/2012/01/28/acta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване