01/30/12 08:54
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 6

Пламен Асенов

30.01.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Дянков раздал едни парички

Над 230 хиляди лева бонуси за 176 чиновника от финансовото министерство раздал министър Дянков преди Коледа – съобщава в. „Труд”.

Не знам как да коментирам тази новина. От една страна се страхувам да не застана в положението на Юда, който възразил, че скъпоценното миро се разлива напусто по краката на Христос, вместо да се продаде и парите да се раздадат на бедните. От друга страна не искам да се окажа в положението на човек, който подкрепя всички действия на въпросния министър, само защото подкрепя някои от действията му, като ги намира полезни за страната.

Голяма дилема, граждани, но ще я разреша по соломоновски – Дянков трябваше да даде тези парички като бонус лично на мен и тогава, освен, че щяха да ми влязат в работа, нямаше да се чудя дали да му пея „осанна” или „разпни го”. Щях да избера „осанна” – без капка съмнение.

Цветанов е слабото място на ГЕРБ

Това твърди, отново пред „Труд”, левият социолог Живко Георгиев. Той се позовава на полицейското насилие в страната, което започва да се превръщат в емблематично за сегашното управление.

И десен социолог да беше Георгиев обаче, пак щях да му кажа, че греши. Само че ако беше десен социолог щеше да греши поради заблуда, а в случая греши заради заблуда, тоест, с цел заблуда. Защото отдавна е ясно, че не толкова началниците на МВР са главният проблем на МВР, а оттам и слабото място на кое да е държавно управление. Главният проблем на МВР е самото МВР – манталитета на хората в него, тяхното образование и обучение, официалните вътрешни правила, които позволяват там по-ефективно да се разпореждат неофициалните вътрешни правила, наложени още по комунистическо време, законодателството, свързано със Системата, неспособността на хората, които ние, гражданите, сме избрали да контролират въпросната Система, да свършат тази работа от името и в полза на гражданите…..Много са факторите. Чак след това идва министърът като проблем.

Е, случаят с Румен Петков например не беше точно такъв. По негово време нямаше един единствен главен проблем, а два, защото паритетът между Система и министър беше пълен. Само че тогава не чух Живко Георгиев да казва, че Петков е слабото място на БСП, напротив, всички го брояха за силното място.

Сигурно заради маратоните с водка, които слаб човек не може да издържи.

Филчев не знае нищо

„Нищо не знам, а каквото знам, забравям го веднага” – така се представи бившият главен прокурор Никола Филчев по „Нова”. Не се заблуждавайте, граждани, това не е цитат от собствената му анамнеза, както веднага си помислихте. Просто се опитва да бъде ироничен в отговор на въпрос дали, както се говори, наистина знае прекалено много за деянията на различни хора във властта и затова никой не смее да го докосне.

И ето че в този случай, без да сме го търсили предварително като обобщение, можем да открием още една тънка разлика между положението в България и онова в страните от нормалния демократичен свят. Там главният прокурор смята, че е назначен на поста си, за да знае и да не забравя, докато тук – за да не знае и да забравя.

Смятате, че това е просто игра на думи ли? Ами нека си помислим тогава какво стои зад нея. Например бликащото у първия съзнание, че е назначен от обществото с цел да му служи, защото е добър в работата си, а у втория – че е назначен, `щото е готин пич, с идеята да служи на себе си и мафиотския кръг в държавата.

А иначе, ако се върнем към конкретния случай, диагнозата на Филчев е ясна и без да му сваляме анамнеза.

Циркът на дядо Николай

Пътуващия цирк на дядо ви Николай, граждани, наричан за по-представително владика Пловдивска, реализира поредното си представление вчера насред хилядолетния град. Автобуси с клакьори от провинцията, яки бодигардове със слушалки в ушите, плюс обикновени патрулни полицаи, недопуснати в храма миряни, разхвърляни по земята журналисти – всичко това като мизансцен. На неговия фон – молитва за вразумление и гонение на злите духове от душите и сърцата на група пловдивски интелектуалци, които казаха, че облепването на църквата „Св. Марина” с тапети, вместо да се реставрират стенописите, е подигравка с традициите и духа на православието.

Местната Владика отдавна е известна доста нашироко с пакостите, които нанася на тези традиции и дух, това не е първият случай. Затова моят съвет към ченгетата от Св. Синод е да вземат да си приберат човека колкото може по-бързо от Пловдив, защото иначе ще дойде ден, и не е далеч, когато ще му бъде вързано газено тенеке отзад и с дюдюкане ще бъде съпроводен извън града от признателното пловдивско гражданство.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване