01/31/12 10:08
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 7

Пламен Асенов

31.01.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Плевнелиев нещо се обърка

„България подкрепя идеята Германия да поеме водещата роля в Европа, както и идеята за по-твърд курс към икономии в европейски мащаб” – тези думи на президента Росен Плевнелиев, казани пред немското издание на „Файненшъл тайм”, звучат най-малкото смущаващо.

Икономии – да, естествено, че трябва да се правят икономии при всички случаи, дори не само в този кризисен за целия Европейски съюз момент. Само че кой, по дяволите, кога и къде успя да реши, че България официално подкрепя „водещата роля на Германия в Европа”? И каква е тази водеща роля, за която става дума? Ами Франция, тя съгласна ли е Германия да води? Ами Великобритания и Полша, те какво казват по въпроса?

Идеята, че някой може да има „водеща роля” в ЕС, в смисъл – да диктува и налага правилата, а другите да се съгласяват и да изпълняват, изобщо не е европейска идея. Тя е антиевропейска, защото много бързо може пак да доведе континента до разделение – например на някаква си Ос и някаква си Антанта.

Истина е, че Германия икономически е най-могъщата страна в ЕС и плаща най-голям дял от европейската финансова сметка. Само че отдавна ми омръзна да обяснявам, че поговорката „който плаща, той поръчва музиката” е пълна идиотщина. Поне в нормалния демократичен свят е така. Защото иначе ако погледнем – ами те и руснаците с удоволствие биха ни платили, за да ни поръчват пак какво да правим по нашите земи…..

Срамежливите кокошки

До няколко месеца ще успеем да спазим европейските изисквания за отглеждане на кокошки – съобщи министър Мирослав Найденов. Честно казано, тази новина сама по себе си не ме интересува, първо, защото новини в бъдеще време няма и второ – защото не отглеждам кокошки, а си ги купувам от магазина, заедно с яйцата.

Потресен бях обаче, когато прочетох самите изисквания за отглеждане на тъй наречените „свободни кокошки”. `Айде, да не бъдат тъпкани като животни в клетки – добре. И баба ми си ги отглеждаше свободно на двора, само вечер ги прибираше в курника, че да не ги нагази лисица, пор или някое пиянде, което е свършило мезето. Но оттам нататък, граждани, имам чувството, че играта доста загрубява.

Как възприемате например задължителното условие кокошките да имат осигурени чесала за ноктите. Не знам кой европейски документ регламентира дали те сами ще ходят да се чешат на въпросното чесало, или гледачите им ще трябва да ги водят под строй и да ги начесват една по една, но то си е пълна дивотия, в който и документ да стои.

Другото изискване е в кокошарника да има вана, където кокошките да се къпят. Ало-о, Европа-а-а, `ми аз си нямам вана в къщи, та се мъча под душа, ти кокошките със задължителна вана уреждаш.

Най-потресающа обаче е третата идиотщина – да има перденца, зад които кокошките да ходят и да снасят. Някой брюкселски чиновник сигурно е научно установил, че кокошките са изключително срамежливи животинки и отказват да снасят, ако някой ги гледа, затова спада и добивът на яйца от единица кокошка…..Добре де, колкото и да е тъпо, приемам, че може да има срамежливи кокошки, макар да съм сигурен, че повечето от тях не са такива. Обаче как точно срамежливите ще се сетят за какво са поставени перденцата в курника, та да клекнат зад тях?

Ами то е всеизвестно, че кокошката е изключително тъпо животно, само овцата го бие по тъпота. Но май и някакъв добитък в Брюксел се е появил, дето отива отвъд всякаква граница…..

Ако изборите бяха днес…..

Ако изборите бяха днес, в Парламента щяха да влязат само ГЕРБ, БСП, ДПС и евентуалната партия, създадена от Меглена Кунева – сочи последното проучване на Центъра за анализи и маркетинг.

Добре, че изборите не са днес. Ама те и утре резултатите май няма да бъдат много по-различни. Янето и Волен спокойно ги изключваме от играта, те очевидно вече си свършиха работата, за която бяха предназначени. Че Синята идея е залиняла до смърт, това също го знаем отдавна. Ето защо социолозите можеха да не се охарчват, а направо да попълват графите с проценти на око.

Въпросът е какво правим и какво ще правим ние, останалите, в тази ситуация.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване