02/05/12 09:44
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 11

Пламен Асенов

05.02.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Путин: Намерете газ за Европа!

Добрият батюшка пак се прояви като човек с щедра ръка. Той натисна „Газпром” по темата за намалените европейски доставки.

Не знам откъде чиновниците на монополиста ще намерят газ бързо, всеизвестно е, че дори в Русия нищо ценно не се търкаля по улиците. Така де, освен властта и то само понякога. Пък и от намирането на газ до неговата реална експлоатация има известни проблеми от технологичен характер, което означава, че докато газът стигне до Европа, Европа вече няма да има пряка нужда от него.

Но аз съм сигурен, че „Газпром” ще намери начин. Ако трябва, ще източи газ от бъчвите с кисело зеле и краставички, но пак ще го намери – идват избори, премиерът Путин иска да стане президент и гледа малко да се докара пред нас, европейците, защото като премиер натвори маса неща, които ни накараха да се мръщим. Сега иска да ни внуши, че, било каквото било, но той ще е добрият президент – сякаш не помним какво правеше и като президент, преди да стане премиер…..

В същото време Путин използва случая леко да укори Европа, че изпитва колебания за строителството на руските газови клещи от север и юг. „Днешната ситуация показва, колко необходими са проектите за газопроводи „Северен поток“ и „Южен поток“ – дебело намекна той.

Но знаете ли какво чух аз от всичко това? Освен бла-бла, чух и някой да казва също, че днешната ситуация показва колко необходими са проектите за проучване на шистов газ в България.

Русия и Китай срещу гражданите на Сирия

Русия и Китай наложиха вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, подкрепяща плана на Арабската лига, който предвижда сирийският президент Башар Асад да се оттегли от властта, предаде Ройтерс.

Не се учудвам, граждани, феодалните инстинкти на управляващите в тия две страни, съчетани с имперските им мераци, работят безотказно. Винаги когато международната общност полага усилия за смъкването на някой мракобесен диктатор от власт и демократизация в съответната страна, Русия и Китай се намесват в защита на мракобесната диктатура. Те не се интересуват от страданията на гражданите, в случая на сирийците, които вече са избивани масово по улиците, не се интересуват от тяхното желание за свобода и демокрация, от това, че те се опитват сами да мислят за своето бъдеще и да го изграждат.

Русия и Китай се интересуват само от едно, не, от няколко прости неща – да продават оръжие и плашещи света технологии на подобни диктаторски режими, да държат положението в различни точки постоянно напечено, за да реализират собствените си интереси по-лесно, както и да създават където и колкото могат повече проблеми на хората, включително на собствените си народи.

Някога на това тяхно разрушително поведение трябва да бъде сложен край, но не виждам как и кога ще стане.

Проектът „Меги”

В Шумен Меглена Кунева каза, че нейното сдружение „България на гражданите” може да стане политически проект. Не, бе, г-жа Кунева, не „може”, то е ясно, че ще стане.

И ще стане не защото ръководният екип на сдружението блести с някакви особено гениални идеи, и не защото България има нужда точно от него. Ще стане, защото в страната има твърде голям политически вакуум и хората се чудят на кое ново чудо да заложат. Пък Кунева сама по себе си е хем симпатична като визия, хем някак мека в изразяването на позицията си, хем има стара слава на твърд борец за правата на гражданите от времето си на еврокомисар.

В България от друго май няма нужда, това е достатъчно, за да сработи проектът „Меги” като политически. Още повече, социолозите вече отчетоха, че дори днес, като Нероден Петко, той би събрал достатъчно гласове, за да се получат немалко депутатски места. Пък после – кой знае, може и коалицийка нещо да се заформи…..

Няма полза, граждани, от цялата тази работа. Ама вие си знаете, де.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване