02/08/12 11:31
(http://www.borisloukanov.com/)

Митът, че пиратството ограбва е ЛЪЖА – показва най-новото проучване върху световната развлекателна индустрия

Компаниите, разпространяващи авторско съдържание, увеличават печалбите си с милиони всяка година, въпреки „ужасното” пиратство, което „убива” бизнеса им – сочи докладът “The Sky is Risinig”!

Всеки ден слушаме трагичен вой и смешен плач от страна на представители на развлекателната индустрия, как „пиратсвото” съсипва бизнеса им, как техните артисти са изправени едва ли не на ръба на оцеляването, а самите те – пред пълен фалит, заради щетите, които им нанасяло „незаконното разпространение” на авторско съдържание в интернет.

Съвсем наскоро обаче бе публикуван подробен доклад, озаглавен „The Sky Is Rising”, в който се анализират глобалните финансови показатели за последните 5 години на „най-ощетените” сектори в бизнеса – филмова индустрия, музикална индустрия, гейминг индустрия и книгоиздаване. И за всеобща изненада, оказва се, че компаниите, търгуващи с авторско съдържание не само че не отчитат никакви загуби, а дори напротив – печалбите им, измерващи се в стотици милиони долари, показват сигурен тренд нагоре с всяка година.

Тази инфографика визуализира данните от доклада прекрасно (кликнете върху нея, за да я разгледате в пълен размер):

Всеки сам може да си направи изводите, но е трудно да се оспорят статистическите данни. Лично мен този доклад за пореден път ме убеждава, че зад масираните кампании на „мастодонтите” в развлекателната индустрия за защита на интелектуалната собственост, за закрила на творческия труд на артиста и срещу „пиратското” разпространение на авторско съдържание в мрежата, се крие единствено и само алчния корпоративен стремеж за максимизиране на печалбите им; че всички законодателни битки които водят уж за оцеляването си, за да спасят “умиращия” си бизнес, заплашен от „пиратството”, всъщност са част от една хладнокръвна стратегия за борба срещу всичко ново и модерно, което навлиза в живота ни, като технология и начин на комуникация и за запазване на „аналоговото” статукво, в което са свикнали да съществуват и паразитират.

Докладът The Sky is Rising е написан от Майкъл Масник, известен блогър и основател на Techdirt и колегата му Майкъл Хо от компанията Floor 64 с подкрепата на Computer & Communications Industry Association, в която членуват компании като Google, Facebook, Microsoft, LightSquared, Yahoo, eBay, nVidia, Sprint Nextel, dish Network, AMD .

Ето и пълният текст на самия доклад:

The Sky is Rising_Report (2012)

Митът, че пиратството ограбва е ЛЪЖА – показва най-новото проучване върху световната развлекателна индустрия is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space

Публикувана на 02/08/12 11:31 http://feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/x8TWH_8rBZs/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване