02/08/12 09:10
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 14

Пламен Асенов

08.02.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

В деня на национален траур

Още преди деня на национален траур стана ясно, че той би могъл да се ознаменува и като ден на нечий позор, стига обаче да се разбере за чий позор точно говорим. Доколкото се знае в журналистическите среди, собствеността върху злополучния микроязовир в с. Бисер, е на военното министерство. Това означава, че то е също главен и пряк виновник за /не/стопанисването на обекта, което в мирно време отне живота на живи български граждани. Военното министерство обаче отрича да е собственик. Може като министерство да е забравило. А може пък и да не знае изобщо.

Като помня какъв „ред и дисциплина” царяха в този институт по комунистическо време, като знам как новите времена внасят допълнителен хаос в такива структури, няма да се учудя. Накрая може да се окаже, че някой местен херой под формата на пиян старшина с големи мустаци или строг полковник с големи звезди на пагона са експлоатирали съоръжението като лична собственост и дори не са уведомили главния интендант, че МО има такъв и такъв нотариален акт на свое име.

Не ги оправдавам, само това оставаше. Опитвам да си обясня малкото известни факти за царящата чудовищна безстопанственост с по-човешки, по-разбираеми фактори, а не просто безсилно да изругая.

Но все пак има една надежда в цялата безумна ситуация. Вдъхна ми я еврокомисар Кристалина Георгиева с изказването си, че „не е изключено най-лошото да е пред нас, не зад нас”. Тя има предвид лошото, което се очаква да настане със същинското топене на снеговете след някой и друг ден. Така си е, доскоро зимата ни изненадваше, тази година изгледите са да ни изненада пролетта.

Парадоксално ли ви изглежда, че подобно изявление ми дава упование? Според мен не е парадоксално, защото то е проява на здрав разум. А също, струва ми се, е и някакъв вид предупреждение, например  – стягайте си задниците, докато е време. Или нещо подобно.

В този дух много точно се изрази и министър Трайков – „ако не се справим с проблема, скръбта ни ще е фалшива”. Само не става ясно за днешната скръб ли говори той или за скръбта, която предстои.

Докладът на ЕК за България

Този доклад, граждани, е свързан с напредъка на България в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Непременно трябва да отбележа в началото, че това е един много хубав доклад. Лично на мен много ми хареса, защото вече разбирам всичко, написано в него. Нищо чудно, де, след като в десетина поредни доклада проверяващите само сменят реда на думите в изреченията, а иначе казват едно и също. Какво казват ли?

МВР и съдебната система продължават да бъдат като продънени лейки, тоест, текат не само отгоре, но и отдолу. Вместо да решават проблемите на обществото, те създават проблеми на обществото. Мафиотските босове продължават да са на свобода, както и съществена част от немафиотските босове. Борбата с организираната престъпност е организирана толкова добре, че самата организирана престъпност бе принудена да се реорганизира. Сега тя много по-добре от миналата година се прикрива под маската на неорганизирана престъпност, почти не се забелязва с просто око и така по свой начин подпомага борбата на България за скорошно влизане в Шенген. `Щото и мафиотите са патриоти, и те искат Шенген, к`во си мислите вие.

Разбира се, граждани, в случая аз предавам основните моменти от доклада със свои думи, тъй като е известно, че текстът му е много увъртян и ако се цитира пряко, никой нищо не би разбрал. А най-малко биха разбрали онези, които са обект на критики в него.

То затова са и възможни различните субективни тълкования, де, като казаното в началото, че това е един много хубав доклад.

Обичайте големите си дупета

Силен удар под кръста ми нанесоха учените от Оксфорд, граждани, които с научни методи установиха, че да имаш голямо дупе е по-здравословно, отколкото да имаш малко. И че е по-добре да трупаш на дупето, отколкото на коремчето.

И какво ще правя сега аз, с моето малко, стегнато дупе, компенсирано от съвсем леко бирено коремче. `Айде, за коремчето вече взех мерки. Още преди да чуя новината, отказах бирата и минах вино – нали никой не е чувал за винено коремче…..

Но да оставим личните качества настрани. Лошото е, че има опасност тези така наречени учени да разрушат естетическите ми представи, свързани с формата и размера на женските дупета. Да, бе, прочетох вече, че Ким Кардашиян е изместила Кайли Миноуг от първото място за най-красиво женско дупе в света. Само че като ги сравнявам двете, пък и Никол Кидман да сложиш до тях, разликата не е много голяма. Тя е в едни особени детайли, които са дадени само на специалист да ги забележи, но те не променят съществено общата картина и не отричат естетическата концепция, с която боравим в момента като човечество. Докато концепцията, че трябва да се предпочитат големите дупета, е съвършено нова, непозната ни поне от времето на Рубенс насам. И може да има сериозни последствия за психиката ни, ако трябва вече да гледаме на жената-кит от филмите на Фелини с поглед, влажен от нега, вместо от обикновен потрес.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване