02/14/12 08:55
(http://www.azcheta.com/)

10 романтични книжни сцени от филми

Св. Валентин е, а ние сме толкова безнадеждно влюбени в четенето, че най-хубавият подарък, който можахме да ви измислим тази сутрин, е класацията на сайта HuffingtonPost.com за 10-те най-романтични сцени от филми, свързани с книгите и литературата.

В романтичния мюзикъл "Клоунско лице" (Funny Face, 1957) героинята на Одри Хепбърн Джо е леко смотана продавачка в книжарница, която среща любовта на живота си именно зад книжния щанд. Героят на Фред Астер във филма е моден фотограф, който открива Джо за света.

Във филма на Нора Ефрон "Имате поща" (You've Got Mail, 1998) пък и двамата главни герои си имат книжарници - тя държи малкото квартално магазинче за детска литература, а той - най-голямата книжна верига в Манхатън. Двамата, разбира се, са врагове, до момента, в който не се срещат случайно - и анонимно - в интернет... и се влюбват.

В "Закуска в Тифани" (Breakfast at Tiffany's, 1961), заснет по едноименната книга на Труман Капоти, отново виждаме звездата Одри Хепбърн, но този път ролите са разменени. Тук тя е прекрасна, щура и безгрижна девойка, а възлюбеният - Джордж Пепърд, е едва свързващ двата края млад писател.

Героинята на Кийра Найтли в "Изкупление" (Atonement, 2007) прави секс със сина на прислужника не къде да е, а в библиотеката на лятната си вила, преди сестра й, обзета от детинска ревност, да ги раздели.

Разбира се, не можем да пропуснем анимацията на "Дисни" "Красавицата и звярът"(Beauty and the Beast) След като Бел, която обожава четенето и книгите, прави неуспешен опит да избяга от замъка и звярът я спасява от лапите на група гладни вълци, тя превързва неговите рани, а той за благодарност решава... да я разведе из своята прекрасна дворцова библиотека.

Като цяло се оказва, че библиотеките са доста сакрално пространство за романтичните двойки. Именно там и Скарлет от "Отнесени от вихъра" (Gone With the Wind, 1939) признава любовта си към Ашли.

Във фантастичната драма от 1998 г. "В какво се превръщат мечтите" (What Dreams May Come) героят на Робин Уилямс като истински Орфей се спуска към Ада, за да спаси от там любимата си съпруга. По време на дългото и трудно пътуване той се натъква на огромна летяща библиотека.

Няма как да пропуснем и библиотекарката от "Музикантът" (The Music Man, 1962) - Marian the Librarian, която танцува и пее, заобиколена от книги.

Синеоката Зоуи Дешанел в "500 дни на любовта" (500 Days of Summer, 2010) среща обекта на своето желание, докато най-спокойно си чете "Портретът на Дориан Грей" на Оскар Уайлд. "Ами ако вместо това бях отишла на кино?", пита се тя.

И малко библиофилски хорър (ако сте със слабо сърце и прекалено много обичате книгите, моля ви, спрете погледа си дотук). Докато любовта разцъфва между Сам и Лора в апокалиптичния филм "След утрешния ден"(The Day After Tomorrow, 2004), други младежи са принудени да палят огньове от книги в библиотеката, за да се стоплят.

Галерия с кадри от всички тези филми може да видите в Читалнята.

Със сигурност това не са всички филми с впечатляващи сцени, свързани с книги, но пък са доста добър подбор. Ако пък за романтичната вечеря довечера сте планирали да гледате някой романтичен и вдъхновяващ филм, ви предлагаме да разгледате класацията от миналата година с 10 от най-силните любовни филми правени по книги, със сигурност ще останете доволни.

Не забравяйте да поглеждате сайта днес през целия ден, защото сме ви подготвили много изненади и приятни, влюбени емоции между книжни корици.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване