02/16/12 07:23
(http://ikonomika.org/)

Фискален резерв: Анонимен цитира анонимни страни

"Има държави без никакъв фискален резерв и те нямат проблем с публичните си финанси", твърди човек от екипа на Симеон Дянков.

Това ми напомня преди години как един представител на Министерството на финансите обяви, че такова нещо като плоски и ниски данъци не съществува никъде по света. А се твърди, че още по-отдавна шопът възкликнал "Те такова животно нема", когато видял жирафа в зоологическата градина.

Във всеки случай, фискални резерви имат всички страни в ЕС – средното ниво на резерви възлиза на 9-10% от БВП в ЕС и Еврозоната. България вече е под средното ниво, още от преди 5 месеца откогато са последните данни на Евростат. А с последните намаления на резерва, вече сме доста по-надолу. Отиде ли си и сребърният фонд, оставаме с най-ниски нива в ЕС.

За сравнение – фискалните резерви на някои страни извън Еврозоната: Дания, Швеция, Латвия, Чехия, Унгария имат резерви над 10% от БВП. Румъния има само около 4% резерви, но страната затова не се справя сама и прибегна до споразумение с МВФ. Полша има около 5% от БВП фискален резерв, но и тя има линия от МВФ. Накратко, страна без фискални резерви няма. България ще бъде първата и резултатът може да е катастрофален.


Евростат: Фискални резерви в страните от ЕС, % от БВП (централни, местни власти и социални фондове)





Блогът за икономика 2012

Публикувана на 02/16/12 07:23 http://ikonomika.org/?p=6259
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване