02/20/12 10:10
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 26

Пламен Асенов

20. 02.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Рекордните цени

Колегите от в. „Сега” са разтревожени от факта, че „Лукойл” пак повиши цената на бензина и дизела до рекордни нива. Нещо повече – информират ни, че експертите не са оптимисти и следващата седмица се очаква ново увеличение. Ама какво песимистично има в това, бе, колеги, `айде вземете се малко в ръце! Първо – да се поставят рекорди винаги е добре, защото така световната общественост по-лесно ще запомни името България, а от това, кой знае защо, ние винаги изпитваме прилив на национална гордост. Второ – щом растат цените, увеличават се веднага и постъпленията от данъци в държавния бюджет. Иначе как ще може той да се закърпи достатъчно, та да не му се виждат срамотиите и държавният задник да не лъщи съвсем гол пред обществеността, пък едновременно с това да останат достатъчно пари за бонуси на чиновниците. Трето – да сте виждали някога цени да падат, освен статистически? Забелязал съм, че когато се вдигат, те винаги се вдигат реално, независимо дали това се отчита от статистиката. Но когато падат – то е само на хартия, не и в кварталния ми магазин. Четвърто – не ми е ясно защо толкова втренчено се гледа в канчето на руския старшина, а подминаваме с лека ръка канчето на българския. Имам предвид, че онзи ден Държавната комисия по стоковите борси и тържищата обяви нов растеж на цените на основните български хранителни стоки, но никой не вдигна чак толкова голяма патърдия по този повод. `Щото е българско, нали, а руските собственици на „Лукойл” да мрат от глад…..Да знаете, това ми намирисва на дискриминационно отношение, каквото не подобава на една демократична страна, ей!

Майлоу от „Софарма”

Моника Гаджалова от ТV7 направила разследване, от което излиза, че разни лекарства, производство на българската компания „Софарма”, се продават в съседни страни два-три пъти по-евтино, отколкото в България. Това, естествено, противоречи на всякаква икономическа логика, защото нали се сещате, че би трябвало за чужбина да има оскъпяване – транспортни разходи, мита, комисиони и какво ли още не. Но фактите са си факти. В Белград Моника напазарила за 11 лева препарат срещу  кръвно, който в София се продава за 20. В Истанбул пък е още по-евтино. Там тя купила лекарство срещу алергия за 25 лева, вместо за 75, колкото в родината.

Не е прецедент, граждани, Нали знаете, че цената, на която се изнася част от българската електроенергия е по-ниска от тази, на която се продава в България? Така че наистина не е прецедент. Макар като го чуеш, в устата ти да се появява вкус на много горчиво лекарство.

Как това изобщо е възможно? Ами не е трудно, защото хапчетата са като автомобилите – производството им всъщност е адски евтино, инвестицията бързо се изплаща, после можеш да лавираш според конкретните условия на конкретните пазари и, независимо дали продаваш евтино или скъпо, винаги да печелиш. Възниква и въпросът защо пазарът в България да е по-платежоспособен от този в Турция и Сърбия, страни с по-висок стандарт от нашия. Отговорът е прост – защото у нас не действат истински пазарни принципи, а нещо друго, някаква система, която позволява това да се случи. Например по „незнайни пътища” някой чиновник е определил минимална изкупна цена от 65 лева за хапчето, НЗОК плаща толкова за него, защото иначе на свободно в аптеката то е 75 лева. В Турция, където има реална конкуренция обаче, същото хапче, но произведено от друга фирма, струва на едро 25 лева, а в аптеката – 30. Ние подбиваме цената, даваме го  за 20, от което пак печелим, защото себестойността му е примерно 20 стотинки, а на пазара то излиза за 25лева.

Още по-важният въпрос обаче е какво става после. Дали в схемата няма един нашенски Майлоу, ама не измислен като героят на Хелър , а съвсем реално лице, свързано с други лица, дето се вика. Та първото лице на този Майлоу може би продава в Турция хапчето за 20 лева, после второто му лице го купува от тамошната аптека за 25, връща го в България и като трето лице го продава тук за 75 лева. Така всички от синдиката са на голяма печалба. Иначе, без турската връзка, пак щяха да са на печалба, но малка, защото щяха да бъдат принудени да купуват хапчето от себе си за 65 лева, колкото плащаме за него ние чрез любимата си НЗОК.

Компютър с IQ 150

Шведите измислили компютър с IQ 150. Евалла! Моето е само 130 и се чудя как да не умра от глад с него, а те – цели 150. Ама може пък в Швеция ситуацията да е различна от българската и там обществото да цени интелекта, знае ли човек. `Щото иначе на нас като интелект и Георги Първанов ни стига.

По отношение на бат` Бойко пък ще кажа, че, още откак той се появи на хоризонта на политиката, като един заблуден интелигент се зачудих колко ли му е IQ-то, та девойките толкова му се лепят. Бързо прозрях обаче – не е от IQ-то, защото за оная работа тая работа няма чак толкова голямо значение. В чара и харизмата е номерът, не в интелекта. Ако бат` Бойко го сложиш на един харизмометър, ще разбие скалата от горна страна. А я сложи там въпросния шведски компютър, де – стрелката няма и да помръдне.

Не стига че е умен, ами и чар му липсва…..Заблудена работа, само шведите могат да се подведат и да потрошат маса пари, като мислят и работят дълго време върху компютър с IQ 150 – нещо толкова безполезно за живота в България, че никога няма да реализират каквито и да е продажби тук.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване