02/22/12 20:50
(http://www.bivol.bg/)

Уволниха "фармацевтичния октопод". А "енергийния" кога?

aec_kozlodui

Най-актуалният скандал в държавата е за цените на лекарствата на българския производител Софарма, които в съседни страни са в пъти по-ниски, отколкото в България. Зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова се раздели с поста си. Проправителствените медии на Делян Пеевски я обвиниха, че е "фармацевтичен октопод", човек на Софарма. Наистина, от 2004 до 2008 година тя е била мениджър в “Софарма трейдинг“

За подобен случай, но в енергетиката писа преди време Биволъ. Назначеният при ГЕРБ Директор на Дирекция "Продажба на електроенергия" в АЕЦ "Козлодуй" Мартин Тафров отговаря за търговете за продажба на ток, а преди това е работил в една от фирмите, търговци на ток. Същата фирма печели търговете след като Тафров е назначен на поста.

Търгове със завързани очи

В тръжните обяви на АЕЦ липсват най-важните параметри: какъв е целият обем от енергия, който се предлага за продажба и каква е минималната цена, от която да започне наддаването. Тези параметри са обявени на участниците в търговете за продажба на ток от другото държавно предприятеи ТЕЦ "Марица-изток" 2.

Фирмите-кандидати свързани с Мартин Тафров обаче печелят въпреки оскъдната информация. Това са "АВВ Електрифициране" на Бистра Акова и "Енерджи маркет" – където прокурист е Илко Аков. През 2008 г. в управлението на "Енерджи Маркет" е Мартин Тафров, заедно със съветника на Станишев - Костадин Сирлещов, известен покрай скандалната справка на ДАНС, описваща маневрите на неговия приятел - "консултанта" Стефан Гамизов. Също така през 2008 г. Мартин Тафров представлява кипърската офшорка POOL ENER HOLD LIMITED, акционер на "Енерджи маркет" (виж приложения документ).

Преди това, през 2006 г. Мартин Тафров е член на УС на "Асоциацията на търговците на електроенергия в България", заедно с Николай Вузев и Румяна Георгиева.

Баща му Даниел Тафров, шеф на НЕК при правителството "Костов" е един от хидроинженерите, които Ахмед Доган ангажира, за да свършат реалната работа по проектите, за които получи огромен консултантски хонорар.

"Дежа вю" с търговията на тока от АЕЦ "Козлодуй"

Преди две години, през лятото на 2009 г. в пресата се коментираше, че е започнала проверката на търговията с ток от АЕЦ, резултатите от която така и не станаха известни на обществото. Старата песен обаче се повтаря. Опорочени търгове, свързани лица и очевиден ефект върху крайните потребители от непрозрачните условия и селекцията на "правилни" търговци.

От тях зависят цените към промишлените потребители, а в крайна сметка това влияе на себестойността на българското производство. В "правилните" посредници остават и големите печалби за сметка на крайните потребители.

Отделен въпрос е на каква цена се продават изнесените в чужбина количества ток. Прокуратурата още разследва сделки на свързаната със сръбски и български олигарси фирма EFT, която е продавала в чужбина ток, закупен от НЕК, на цени в пъти по-ниски отколкото цените за българските потребители.

Вместо заключение може отново да цитираме американските дипломатически грами изтекли в Wikileaks: "По-близък поглед към сектора разкрива идеалната среда за източване и злоупотреби. Представляващ голям процент от благосъстоянието на страната, енергийният сектор е изолиран бранш на клубен принцип, доминиран от няколко играча с мъртва хватка върху обществените поръчки и с непропорционално голямо влияние върху взимащите решения в правителството и в националната енергийна политика"

{gallery}turg_nek{/gallery}

Публикувана на 02/22/12 20:50 http://www.bivol.bg/energyoctopus.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване