02/24/12 12:35
(http://ikonomika.org/)

Потенциална работна сила

Източник: Евростат

 

Обикновено когато се говори за пазара на труда, вниманието се концентрира върху броя на безработните. Обаче, това не са всички хора, които искат и могат да работят. Поради тази причина НСИ започна да публикува информация за непълно заети лица и потенциална работна сила, по методология на Евростат. 

Както се вижда, през 2010 година България има 10.2% безработица, но в допълнение има също така 8.3% лица, които искат да работят, но не търсят активно работа, както и още 0.7% лица, които търсят работа, но не могат да започнат веднага, както и 0.8% лица, които работят на непълен работен ден, но искат да работят повече. Т.е. реално тези, които не работят, но желаят да работят, са 20% – двойно повече от стандартно отчитаната безработица. Или общо почти 700 хиляди души.

Причината за голямото различие със стандартно отчитаната безработица е това, че според методологията безработни са само тези, които активно търсят работа. Обаче, обезкуражените – които са се отчаяли и не вярват, че могат да намерят работа – също искат да работят, но поради това, че не търсят активно работа, не се отчитат за безработни.



Блогът за икономика 2012

Публикувана на 02/24/12 12:35 http://ikonomika.org/?p=6296
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване