02/24/12 08:57
(http://ivo.bg/)

Руско менте ни качва ядреналина

След като години наред отричат самата вероятност от Русия да пристигат пратки за АЕЦ „Козлодуй” с качество, различно от заявеното ( конкретно за ядреното гориво), изведнъж се оказа, че това се е случило наистина, макар и по отношение на качеството на части, направени от метал. Разкритието дойде от самата Русия, а тук началниците на ядреното лоби започнаха да се оправдават и да „успокояват”: щели да разследват!
Скандалът с руски адрес потвърди косвено, че този род далавера е напълно осъществима в българската централа, която е допуснала да бъде измамена. Има контрол на входа, но „някой” е допуснал фалшивото оборудване да бъде монтирано. В сайта Всеки ден на следващия ден след разкритието се появи заглавието:

АЕЦ „КОЗЛОДУЙ“ СЕ ОКАЗА МЕНТЕ
АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА БИЛА СНАБДЕНА С ФАЛШИВИ ЧАСТИ

Най-после кошерът се разбуни и директорът на централата Александър Николов започна да жужи : „ информацията, разпространена от руския сайт, че е доставено фалшиво оборудване в АЕЦ „Козлодуй“, ни притесни”, заяви той пред bTV на 24 февруари 2012 г. След което обясни, че нямало проблем (без да дава обяснение как е възможно без българско съучастие да се осъществи тук руската далавера):
„По четири подгревателя са монтирани в V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“. Към момента няма проблеми с тях. Те работят добре.” Излиза, че централата безкритично приема на доверие руското оборудване и трябва да се случи нещо непредвидено, като руско полицейско разследване, за да си признаят тук в Козлодуй, че „може би са измамени”. Ако е така по отношение на въпросните подгреватели, защо да не мине и номерът с подмененото гориво, за което от години алармира анализаторът на ядреното гориво в същата централа Георги Котев?

Сега разтревоженият Александър Николов „незабавно” изпраща в Русия специалисти от централата, за да се запознаят с „тревожните новини, разпространени вчера”, 23 февруари, от агенция „Русбалт“ по източници от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Контраразузнаването в Русия е започнало разследване на шефовете на предприятия свързани с ядрения сектор заради кражби на огромни суми.Извършени са обиски, иззети са документи, свидетелстващи за кражбата на средства от ядрения отрасъл, посочва „Русбалт“.

Сайтът Vesti.bg съобщава, че на 27 декември е бил арестуван директорът по снабдяването на машиностроителния завод „ЗиО-Подолск“ Сергей Шутов, повдигнати са му четири обвинения за мошеничество в особено големи размери.

Аналогични обвинения са повдигнати и на ръководителите на „Атом-Индустрия“, докато директорът на компанията „Атом-Индустрия“ Дмитрий Голубев се е укрил и ФСБ го издирва.

Това се случва в Русия, а тук сме просто „изненадани” . Вестник „Труд” цитира Александър Николов да се надява, че този оповестен като свършен факт кошмар е само сън:

“Неприятна информация. Искрено се надявам да не е вярна”, коментира пред “Труд” шефът на АЕЦ “Козлодуй”.

Тук дори „не вярваме” да са ни причинили щета: тепърва сме щели да проверяваме, дали е вярно, макар в страната производител и доставчик на фалшивата продукция за българската ядрена централа да има вече арести по веригата на далаверата. Както излиза, май ще трябва да чакаме Русия да ни спасява от себе си, а ние ще посрещаме освободителите с цветя и акордеони на козлодуйския бряг: бум!

И ето че „спасението” иде: в Русия е започнало сглобяването на корпуса на реактор за АЕЦ „Белене“, въпреки че България и Русия не са подписали договор, който да изясни колко точно ще струва новата мощност, съобщава capital.bg.

От руското предприятие „Ижорски заводи“, в което се извършва монтажът, съобщили, че са ангажирани да произведат два реакторни корпуса с вътрешни устройства, два горни блока, два компенсатора на налягането, 8 корпуса за парогенератори с колектори на топлоносителя, като четири от тях са изпратени в Подолския машиностроителен завод.

„Ижорските заводи“ трябва да изработят и системите за аварийното охлаждане на активната зона на реактора, както и пасивна защита на съоръжението.

От Vesti.bg припомнят: През 2006 г. Националната електрическа компания (НЕК) избра руската „Атомстройекспорт“ за изпълнител на проекта за втора атомна централа в България. Година и половина по-късно българското правителство (на тройната коалиция – бел. ред) се съгласи на график на плащанията, без да е подписан окончателен договор.

През 2008 г. „Атомстройекспорт“ поръчва на „Ижорски заводи“ да изработи реакторно оборудване за двата 1000-мегаватови енергоблока на „Белене“. Стойността на поръчката е 82 млн. евро.

Така че край Дунав отново има струпване на освободители: от единия фланг ще ни спасяват от себе си в АЕЦ „Козлодуй”, а на другия ще ни строят втора централа с нови, мощни генератори на далавери от ново поколение.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване