02/26/12 21:58
(http://psabev.blogspot.com/)

Най-добрият автомобил (според сравнителните тестове на Autobild)

Чета Autobild редовно. Дори съм абониран. Но при сравнителните тестове вече познавам крайния резултат преди да съм отворил списанието. И днес реших да събера резултатите от няколко броя: 1, 5, 21, 41, 44, 47, 49-52, 248, 265, 270-284 (подбрани напълно случайно – всичко, което съм си взел и е оцеляло от Вики).

И така, след 427 кандидата за сравнение при различните тестове, три са компаниите и три са моделите автомобили, които печелят:

1. VW Golf (Не може цял Autobild и цял Перник да грешат, явно наистина е най-универсалният автомобил)

2. BMW серия 5 (За 40 години баварската петица е станала почти съвършен автомобил)

3. Mercedes E-класа (Забележете, не S- а Е-класа, тъй като се оценяват не само екстрите, а и доколко е практична колата, колко е здрава и подходяща за ежедневието – да не говорим, че този модел е и най-популярното такси в Европа).

Германското трио е следвано от „нечупливата“ и екологична Toyota Prius, следват още четири немски модела (Audi A6 и BMW 1,3 и 6 серия), след тях е Ford Ka, който поне статистически в сравнителните тестове е пред Porsche 911, Opel Astra и VW Passat. Ето и цялата таблица:

Как са направени изчисленията: Взимат се всички сравнения и се гледа средно представяне на автомобила. В горния тест участват автомобили, включени в два или повече сравнителни теста. Естествено, ако в един тест сравняваме Porsche, Ferrari и Lamborghini, а в друг VW, BMW и Opel, и в теста победят VW и Porsche, ще излезе, че VW е по-добър автомобил от Ferrari и Lamborghini. Да, италианците може да са по-бързи, по-скъпи, по-мощни и въобще по- от Golf-чето. Но целта на това сравнение е да видим кои автомобили печелят най-много сравнителни тестове… и те са показани по-горе!

Колкото до компаниите-производители, нещата не стоят по-различно в челната тройка, само че там BMW излиза леко пред VW, а Mercedes oстава доста назад и по-скоро се изравнява с Audi. Ford е твърдо на пето място, а Toyota и Skoda водят усилена борба за 6-тото място, както и Opel и Hyundai – за осмото (аз лично съм изненадан, тъй като Hyundai винаги са били добре лансирани от Autobild). И за да допълним десятката, включваме Honda и Renault:

Не знам дали ви прави впечатление, но сред топ-автомобилите няма нито един френски, италиански, корейски или английски. Всъщност, като изключим пo един Ford (САЩ, но се прави в Кьолн – не се брои), Toyota (Япония), Honda (Япония) и Skoda (Чехия, част от VW-концерна, не се брои), всички останали автомобили са немски. Всъщност, първият френски автомобил в тази класация е на далечното 41-во място и се нарича Renault Laguna. Да, чувал съм, горубленски сентенции за „аз от теа дет’ ядат спъгети и теа дет’ въртът’ минети, батка, ъфтомобил не купу’ам“… Но на автоизложенията с Биляна винаги си харесваме по някой французин – Peugeot 5008 и Citroën C3 Visiodrive. Тези автомобили обикновено возят по-комфортно, предлагат по-добър обзор, по-добро оползотворяване на пространството и имат нелоши дизелови двигатели. Но в крайна сметка аз досега не съм виждал френски или италиански автомобил да бие немски, а какво да говорим да стане шампион!

Не мога да твърдя, че разбирам от автомобили кой знае колко, нямам и условията да тествам стотици такива… И не ми и трябва. Накратко – статиите на Autobild са супер, за цена от 2 лв. на брой списанието дава много интересна информация, но специално за сравнителните тестове, би ми било интересно да видя и какво пише в италианските и френските списания – за да се уверя, че става въпрос за професионални сравнителни тестове, а не за немски шовинизъм…



Подобни публикации

Публикувана на 02/26/12 21:58 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/nj3FXIga2Ag/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване