02/26/12 12:31
(http://ivo.bg/)

Притегателната сила на руския модел за сателитната България

Ако някой още не е разбрал, да си преговорим с една перифраза състоянието на българската медийна публичност: който ни подари свободата, той ще ни дари и със свобода на словото по свой маниер. Западна Европа получи западно наследство след Втората световна война, а ние-съветско. После СССР ни освободи от себе си и от Тодор Живко. Съответно получихме свобода на съветски поднос. Ако го обърнем и изсипем днешното му съдържание ще видим от обратната му страна да прозира Кремъл.

Такива мисли ми минават около скандалите в българските медии. Властта си е назначила скъпо платен агитатор в своя телевизия, който заплашва протестиращи срещу тази власт с лична разправа, нарича ги „развилняла се пасмина”, след което преминава към късане на вестници в ефир. И откъде ни сполетя този екземпляр, на кого ли подражава? Явно не е на Уйлям Кронкайд, застанал на страната на противниците на войната във Виетнам срещу собственото си американско правителство и придобил такава популярност, че за него говорят като за сигурен президент, ако се беше кандидатирал по онова време. Кисинджър пише в мемоарите си, че разбира необходимостта от мирни преговори със Северен Виетнам в момента, в който Кронкайд заявил от екрана на телевизията тази своя журналистическа позиция.

У нас обаче разпасалият се Бареков, превърнал се в неофициален говорител на властта с неподражаема агресия спрямо посочените от нея „врагове”, имитира един друг стил. Той се видя в предизборната кампания на властелина на Русия Владимир Путин: на предизборен митинг в Москва с изстъпления срещу враговете на управляващите се открои телевизионният водещ Михаил Леонтиев, който от години „превежда” на уличен език от екрана мислите , намеренията и посланията на своя кумир Путин.

Леонтиев, впрочем, е автор на презрителни квалификации и спрямо България, но тукашните патриотари така и не се обидиха. За мнозина наши съграждани да си патриот в България, както без свян заяви другарят кандидат за президент Ивайло Калфин миналата година, означава да обичаш Русия. Това разбиране за „патриотизъм” нарои както никъде другаде в бившия соцлагер русофилски форуми, фондации и организации. Сега вече устремът на поклонниците на деспотичния руски модел в България е на път да роди и първата партия, която напълно откровено се афишира като „проруска. Надскочи в това отношение от раз ДПС, която яростно се отбранява второ десетилетие и отрича да е протурска, макар да има доста повече основание да се нарече такава по чисто етнически признак.

Светлина върху намерението хвърли Димитър Джамов, бивш борец и бивш шофьор на бившия борец и шеф на убития шеф на „Мултигруп” Илия Павлов. Джамов обоснова с любовта си към Русия идейния проект за създаване на такава партия, който включва

известни хора, дори олигарси, защото политика се прави с много пари“.

В интервю за същата тази проправителствена ТВ 7 Джамов се похвали, че проруската партия „ще бъде подпомагана от руските борци финансово“.
Сайтът Кафене.нет припомня няколко щриха от биографията на партийния строител:

През 1993 г. той беше обявен за национално издирване като един от основните участници във въоръженото нападение над спортния комплекс „Дескрим“ на 16 октомври. Тогава бе отвлечен един от лидерите на тогавашния съюз „Защита“ – Слави Бинев.

След убийството на боса на ВИС Васил Илиев, Джамов пое овакантения от него пост на президент на федерацията по борба.

Името на Джамов бе споменато на процеса за убийството на Андрей Луканов. Именно Джамов купи фирма „Колонел“ от Ангел Василев, който е обвинен, че е поръчител на убийството на бившия премиер. „

Както подобава на един малък сателит, България явно се движи в съветско-руската си орбита каквито и формални причини да се появяват за нейното напускане. Предстои най-важното от десетилетия насам действие за утвърждаването на тази траектория или за евентуално спасително отдалечаване от катастрофалното окончателно сближаване с планетата Русия: решението за АЕЦ „Белене”. С риск да прозвучи като реклама за телевизионния пропагандистки канал следете , ако не сте много гнусливи, какво ви казва от екрана българският Михаил Леонтиев- той първи ще научи от началниците си в държавата, за да може да ви подготви за новината ( каквато и да е тя).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване